Ексклюзиви
середа, 05 листопада 2008 08:32

Яценюк натякнув, що гривня знецінилася через Тимошенко

Яценюк натякнув, що гривня знецінилася через Тимошенко

Девальвація гривні, що відбулася в останні місяці, близька до середнього значення девальвації в інших потерпілих від міжнародної фінансової кризи країнах.

Це дозволяє прогнозувати відносну стабільність національної валюти в короткостроковій перспективі, вважає глава Верховної Ради Арсеній Яценюк, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми знаходимося в стандартних параметрах світової девальвації. Той рівень валютообмінного курсу, що зараз є, може ще мінятися плюс-мінус 5-7% до кінця поточного року, що не є критичним значенням", - сказав він.

Яценюк уточнив, що в середньому девальвації національних валют склали 30-40%, тоді як курс гривні знизився на 25%.

Глава парламенту підкреслив, що в даний час ключовим питанням є розробка і проведення комплексу заходів для стабілізації ситуації на вітчизняному фінансовому ринку й у цілому в економіці.

"У когось складається враження, що курс - це передумова економічної нестабільності. Зовсім ні. От якщо ми начудили перед цим, то курс валиться, а не з точністю до навпаки", - зазначив Яценюк.

За його словами, коли уряд втручається в роботу Нацбанку і починає обвинувачувати його в тому, що він не стримав інфляцію, то відбувається те, що відбувалося під час ревальвації гривні в 2005 році або 2008 року.

"Центральний банк споживає те, що начудив уряд, а не навпаки. Я нікого не обвинувачую, а просто розповідаю, як працює механізм", - додав глава Верховної Ради.

Одночасно він назвав помилковим рішення НБУ відмовитися від викупу валюти на ринку влітку цього року, коли гривня зміцнилася.

На його думку, це дозволило б поповнити валютні резерви на $7-10 млрд, упевненіше почувати себе в умовах ослаблення національної валюти восени, поповнити ринок ліквідністю і дістати додатковий прибуток.

Коментуючи питання відповідності домовленостей з Міжнародним валютним фондом про гнучкість курсоутворення з останніми кроками Нацбанку, що щодня вимагає від банків дотримуватися встановлюваного їм верхньої межі курсу продажу долара, Яценюк зазначив:

"Все чудово розуміють, що гнучкість - не означає обвал. Тому що обвал - це неконтрольований рух курсу, якому не допоможе ні $10 млрд, ні $20 млрд".

Зараз ви читаєте новину «Яценюк натякнув, що гривня знецінилася через Тимошенко ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути