Ексклюзиви
пʼятниця, 04 травня 2007 13:22

Абхазія звільнила трьох грузинських студентів

В четвер увечері власті невизнаної республіки Абхазія звільнили трьох грузинських студентів, яких затримали 1 березня за незаконний перетин кордону.

Молоді люди вже прибули в Тбілісі, де з ними зустрівся президент Грузії Михайло Саакашвілі. Він нагородив студентів Орденами пошани.

Льован Гачава, Івері Коршия і Коба Рігвава були затримані 1 березня в селі Шамгона на річці Інгурі. Молоді люди проводили акцію протесту проти виборів до місцевих органів влади і парламенту Абхазії. Студентів посадили у в"язницю Сухумі за звинуваченням в порушенні держкордону. Їм загрожувало до семи років позбавлення волі.

Проте Сухумі був готовий відпустити студентів в обмін на звільнення грузинською стороною співробітника районної адміністрації Гальського району Давида Сігуа, викраденого 3 лютого. Про його долю поки що нічого невідомо. За деякими даними, в звільненні студентів брала участь міжнародна організація.

23 квітня грузинський суд звільнив з-під арешту Фрідона Чакаберію - главу адміністрації села Баргебі (Гальський район Абхазії), якого раніше засудили на десять років в"язниці за зберігання наркотиків та інші злочини. Грузинські політики розцінили його звільнення, якого вимагали власті невизнаної республіки, як жест доброї волі, припустивши, що Абхазія повинна зробити у відповідь крок, відпустивши студентів.

На брифінгу після зустрічі із звільненими студентами Михайло Саакашвілі відмітив, що Грузія не зупинилася б ні перед чим заради свободи молодих людей. За словами президента, у абхазької сторони не було ніяких підстав для затримання студентів, оскільки "ніяких кордонів на річці Інгурі не немає".

- Державний кордон Грузії проходить на річці Псоу, і введення штучних кордонів і терзання людей тільки за те, що вони висловлюють свою позицію, ми не допустимо, - заявив Саакашвілі.

Після завершення церемонії вручення нагород Саакашвілі разом із звільненими студентами вийшов у двір Госканцелярії, де декілька сотень студентів різних ВУЗів Тбілісі проводили мітинг з вимогою негайного звільнення затриманих в Шамгоні молодих людей, передає Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Абхазія звільнила трьох грузинських студентів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути