четвер, 22 листопада 2007 11:29

84% українців вважають неприйнятним для політиків невиконання своїх передвиборчих обіцянок

83,9% громадян України вважають неприйнятним для політиків невиконання своїх передвиборчих обіцянок.

Про це свідчать результати всеукраїнського соцдослідження "Моральність українського суспільства", проведеного Інститутом Горшеніна в рамках річної програми досліджень "Ментальні основи вибору".

За даними опитування, 12,4% українців вважають невиконання політиками своїх обіцянок допустимим, але небажаним.

Також більшість респондентів (67,6%) вважає неприйнятним підлещування виборців подарунками або грошима. При цьому кожен четвертий українець розцінює такі дії як допустимі, але небажані, а кожен десятий взагалі не бачить в цьому нічого поганого.

Коментуючи одержані результати, експерт Інституту Горшеніна Володимир Застава зазначив, що українське суспільство має чіткі моральні установки стосовно негативних політичних процесів і вчинків політиків, але в реальному житті ці моральні норми не застосовуються.

"Це підтверджується цифрами. Більшість громадян України вважає категорично неприйнятним для політика невиконання обіцянок, але при цьому ж наші попередні дослідження чітко показують, що передвиборчим обіцянкам довіряють лише 13% українців", - повідомив експерт.

За його словами, в свідомості громадян країни розірваний логічний ланцюжок "життя – політичний вибір – влада". "Українці дотепер не усвідомлюють, а, значить, і не цінують свій вибір і не зв`язують поліпшення свого життя з діями влади", - вважає Застава.

У свою чергу, народний депутат від НУ-НС Владислав Каськів, коментуючи результати, одержані Інститутом Горшеніна, висловив думку, що коли люди порівнюють різних політиків або політичні сили, то вони обирають "не хорошого або поганого, а кращого з тих, хто є". "А оскільки українська традиція поки що перехідного політичного періоду така, що у нас існує не мода, а культ політичного популізму, то, по суті, виборець, виходячи зі своїх категорій, обирає того, хто більше прийнятний з тих, хто бреше, якщо говорити буквально", - зазначив політик.

Дослідження "Моральність українського суспільства" проводилося Інститутом Горшеніна з 1 по 10 листопада 2007 року в 129 населених пунктах України. Всього було опитано 2 тис. респондентів, які представляють доросле населення віком старше 18 років. Погрішність репрезентативності дослідження не перевищує +/- 2,2%.

Зараз ви читаєте новину «84% українців вважають неприйнятним для політиків невиконання своїх передвиборчих обіцянок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути