Ексклюзиви
четвер, 23 січня 2020 08:00

500 тисяч людей на Майдані. Як проходила інавгурація президента
10

Фото: УНІАН

15 років тому 23 січня 2005-го відбулася інавгурація третього президента Віктора Ющенка. За нього проголосували 52% виборців, за тодішнього прем'єра Віктора Януковича - 44,2%.

Перед цим Верховний суд зобов'язав ЦВК, яке очолював Сергій Ківалов, призначити переголосування другого туру через порушення закону на виборах. Українці вийшли проти фальсифікацій на вуличні акції протесту. Ці події увійшли в історію, як Помаранчева революція.

Ющенко склав присягу на Конституції та Пересопницькому Євангеліє у Верховній Раді. Засідання вів спікер Володимир Литвин.

Призначений замість звільненого Ківалова голова ЦВК Ярослав Давидович офіційно оголосив Ющенка президентом України.

Далі новообраний глава держави вирушив до Маріїнського палацу, де прийняв командування українським військом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Переживаємо великий іспит. Маємо перемогти" - Ющенко звернувся до українців

О 13.30 Ющенко разом із дружиною та дітьми прибув на Майдан Незалежності. Там виголосив інавгураційну промову.

На Майдані зібралися близько 500 тис. людей. Зокрема були Юлія Тимошенко, Святослав Вакарчук та вже п'ятий президент Петро Порошенко.

Перед зверненням президента присутні виконали гімн.

"Ми обрали незалежність. Бо ми є нащадками поколінь, які віками мріяли про Українську державу, здобували волю своїм потом і кров'ю. Українська держава відбулася, наш вибір це підтвердив. Наша перемога – це свято української державності.

У цей день згадаємо героїв, що полягли за перемогу: мучеників Освенцимів і ГУЛАГів, жертв Голодоморів, депортацій і Голокосту. Вони бачать нас і сьогодні, з небес, я переконаний, пишаються нами!", - сказав Ющенко.

Згодом Тарас Петриненко виконав пісню "Україна". Ющенко знову вирушив до Маріїнського палацу на зустріч з представниками іноземних делегацій.

Ввечері у національному палаці "Україна" пройшов святковий концерт. О 21:00 в центрі Києва розпочався великий святковий феєрверк. На сцені біля Майдану Незалежності також відбувся концерт. Дійство завершилось феєрверком.

20 травня 2019 року Віктор Ющенко разом з Леонідом Кравчуком, Леонідом Кучмою та Петром Порошенком побували на інавгурації шостого президента Володимира Зеленського.

Зараз ви читаєте новину «500 тисяч людей на Майдані. Як проходила інавгурація президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути