середа, 19 червня 2019 06:36

Звільнити Луценка з посади не вдасться

Президент Володимир Зеленський підписав подання на звільнення генерального прокурора Юрія Луценка. Документ передали у Верховну Раду 11 червня. Там мають вирішити, чи розглядати його.

— Попри зміни до закону України про прокуратуру, що генпрокурор не повинен мати юридичної освіти, інші норми закону говорять, що прокурором ГПУ може бути лише людина з юридичною освітою, — каже на брифінгу заступник голови Адміністрації президента 42-річний Руслан Рябошапка. — Генпрокурор здійснює процесуальні функції, тому в нього мусить бути досвід у праві. В Луценка його нема.

— Президент не має права робити подання на моє звільнення, — каже Юрій Віталійович журналістам. — Щоб мене звільнити, необхідні моя заява або недовіра депутатів Верховної Ради. У Раді не набереться голосів за відставку.

За статтею 42 закону "Про прокуратуру", президент може звільнити генпрокурора за згодою Верховної Ради у кількох випадках. Перший — коли є заява про дострокове припинення повноважень за власним бажанням. Другий — на підставі подання кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів або Вищої ради правосуддя. Третій — у разі наявності заборгованості зі сплати аліментів на утримання дитини.

Юрій Луценко став генеральним прокурором 12 травня 2016-го.

Його кандидатуру на затвердження парламенту виніс президент Петро Порошенко. Перед тим народні депутати внесли зміни до закону про прокуратуру, що керівником ГПУ може українець без юридичної освіти.

— Я підтримую відставку Луценка. Але з тим формулюванням, яке подає президент, звільнення генпрокурора не передбачене законом, — говорить народний депутат 61-річний Віктор Чумак.

— Більшість дасть відповідь Зеленському — ви знову не читаєте закон. Проблема в тому, що всі очікують — Зеленський прибере Луценка. А Луценко не хоче прибиратися. У президента ж нема на це законних підстав. А люди не читатимуть закон, а скажуть: "Ця Рада не може навіть звільнити Луценка".

Ми зверталися до дисциплінарної комісії щодо роботи Юрія Луценка. Там відповідають, що не можуть розглядати ці подання. Хоча розглядають роботу будь-якого прокурора. Луценка треба притягати до кримінальної відповідальності — за розголошення таємниць слідства, за зустрічі з фігурантами, за злив матеріалів.

Народні депутати сидять і думають, щоб їх не чіпала Генпрокуратура за їхні зв'язки, за бізнеси. Це понад 300 людей. Тому Луценко досі працює.

Українська прокуратура — це інструмент політичних розправ і бізнесових тисків. Вона за 27 років не була елементом справедливості й законності.

Це вирішити можна тільки політичною волею. Нормальний президент може призначити нормального генпрокурора. Коли приходять команди і хочуть щось змінити, а не сісти на місце старих і знову доїти державу.

Зараз ви читаєте новину «Звільнити Луценка з посади не вдасться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути