Ексклюзиви
четвер, 06 травня 2021 05:55

Зеленського спокушає роль диктатора

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

Революція створює правовий вакуум. Коли старий правопорядок завалився, а новий ще не створено. У цей момент кожен революційний лідер постає перед вибором: персоналізувати чи конституціоналізувати власну харизму, яка стала запорукою його перемоги.

У першому випадку отримуємо самодержця на зразок диктаторів Роберта Мугабе чи Пол Пота. Нові правила гри не встановлюють. Управління державою переходить у ручний режим. Усе залежить від настрою і примх тирана.

Другий сценарій полягає в перетворенні революційної енергії в нові правила гри. Переможці у війні за незалежність США замість коронації Джорджа Вашингтона створили конституцію. Шарль де Голль, повернувшись до влади у Франції 1958 року, насамперед виніс на референдум новий основний закон.

Схоже, Володимир Зеленський згадав, що на владний Олімп його виніс запит на революційні зміни в Україні. В рамках чинних правил гри йому ніколи не здолати Ахметова, Медведчука, Коломойського, Пінчука чи Порошенка, які підтягнули їх під себе. Єдиний спосіб виграти — вийти за червоні прапорці законності. Що Зеленський і робить, махаючи, наче божевільний, бритвою свавільних санкцій Ради нацбезпеки й оборони.

Але президент залишає без відповіді головне запитання: він руйнує старий лад, аби на його руїнах звести новий ефективніший правопорядок? Чи тільки довести всім, який він крутий? Бо може в ручному режимі, без суду і слідства призначати терористів, контрабандистів та інших "ворогів народу".

Нові правила гри не обов'язково є добрими. Але є умовою передбачуваності наслідків поведінки. Можливості планувати вчинки.

Добре було б, якби здоровий сон втратили в цій країні тільки олігархи. Але відчуття передбачуваності втратили майже всі. Підприємці, які не розуміють, чому "Епіцентрам" можна торгувати, а їхні сім'ї приречені на зубожіння. Медики, яких кинули на війну проти ковіду, попередньо розпилявши на "великому крадівництві" гроші, через відсутність яких ми останній місяць чи не щодоби маємо "медичний Іловайськ" у країні. А міністр у костюмі за кілька тисяч євро бреше в очі, що в нас усе гаразд. Науковці, якими керує міністр-плагіатор, і лави яких днями поповнив "кандидат наук" Ілля Кива. Посполиті, яких марить поголовно "фіскалізувати" Данило Гетманцев (голова комітету податкової, митної та фінансової політики у Верховній Раді. — ГПУ) і які прокидаються в холодному поту, коли їм сняться "економічно обґрунтовані" тарифи. Військові пенсіонери й ветерани, виплати яким обмежили через дірку в бюджеті, яка чомусь ніяк не впливає на зарплати суддів.

Зеленського явно спокушає роль диктатора. Але він не розуміє, як це працює. Аби стати само­держ­цем, треба мати широкі суспільні групи, в інтересах яких він перерозподіляє країну. А така проглядається одна — "Квартал 95". Їх замало, аби спертися на них у перетвореннях держави.

Будь-яка революція передбачає наявність альтернативного бачення країни. Правильного чи неправильного, гуманного чи антигуманного, але бачення. А не поєднання несумісного в голові.

Питання номер один для України — хто підхопить владу, коли вона випаде з аматорських рук "Кварталу 95"? Що наступники робитимуть із руїною, яка дістанеться їм у спадок? Впроваджуватимуть нові правила гри чи спробують за зразком Лукашенка перетворити Україну на маленьку автократію, залежну від лідера.

Зараз ви читаєте новину «Зеленського спокушає роль диктатора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути