четвер, 09 квітня 2020 07:40

"Зеленський ще впливає на фракцію. Але не на всіх депутатів"

Монобільшість провалила голосування за 70% останніх рішень Верховної Ради, кажуть у Комітеті виборців.

У фракції "Слуга народу" є 248 депутатів. Для ухвалення потрібні 226. Протягом березня парламент прийняв 25 законодавчих актів. Своїми силами "Слуга народу" впоралися сім разів. За відставку генпрокурора Руслана Рябошапки проголосували 179 "слуг", за закон про неповернення банків колишнім власникам — 198, за відкриття ринку землі — 206. У решті випадків голоси давали інші парламентські політичні сили.

— Останні голосування продемонстрували, що монобільшості вже не існує. Зараз головне завдання для Офісу президента — знайти необхідні голоси в інших фракціях і групах, — каже політолог 54-річний Віталій Бала.

— Сумнівні закони, з точки зору національних інтересів України, підтримує "Опозиційна платформа — За життя". В інших питаннях — "Голос", останнім часом і "Європейська солідарність".

Навколо змін до бюджету побачимо серйозні обговорення. Адже виглядає дивно, коли опозиція підтримує бюджет влади. Головний фінансовий документ і склад Кабміну — формує коаліція. Але в нинішній форсмажорній ситуації можуть знайти точки дотику, що дозволять мати 226 голосів.

Зеленський ще впливає на фракцію. Але не на всіх депутатів, які під його прапором зайшли в парламент. Більшість із них — випадкові люди, які не займалися політикою і не розуміють, що таке національні інтереси. Вони вирішують свої питання. Усвідомлюють, що більше не потраплять у Раду. Ця ситуація підходить олігархам. Вони пропонують матеріальне заохочення за голосування чи неголосування.

Президент може посилити свій вплив, якщо почнуть порушувати кримінальні справи проти нардепів. Пряник не спрацював. Можливо, через батіг якусь частину можна буде змусити.

Доля "Слуги народу" залежить від того, що вирішить оточення Зеленського. Можуть відбутися дочасні вибори. Однак кращим варіантом було б не розпускати парламент, а сформувати коаліцію.

Зараз ви читаєте новину «"Зеленський ще впливає на фракцію. Але не на всіх депутатів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути