Ексклюзиви
вівторок, 21 травня 2019 07:10

Зеленський оголосив про розпуск Верховної Ради

— Дуже вас прошу прийняти закон про скасування депутатської недоторканності. Про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. Багатостраждальний виборчий кодекс, — каже у першому виступі у Верховній Раді президент 41-річний Володимир Зеленський. — Також прошу вас звільнити з посад голову Служби безпеки, генерального прокурора, міністра оборони. У вас на це буде два місяці. Зробіть це і повісьте медалі собі. Непогані бали на дострокові парламентські вибори. Я розпускаю Верховну Раду восьмого скликання.

На засіданні ­парламенту 17 травня голова Верховної Ради 48-річний Андрій Парубій оголосив про припинення діяльності коаліції "Європейська Україна". Про вихід із неї заявила фракція "Народний фронт". Нараховує 80 народних депутатів, є другою за чисельністю після БПП.

— Коаліція виконала свої завдання, — сказав тоді з трибуни голова фракції 43-річний Максим Бурбак.

27 листопада 2014 року коаліцію створили. До неї входили "Блок Петра Порошенка", "Народний фронт", Радикальна партія Олега Ляшка, "Батьківщина" і "Самопоміч". Останні три покинули її 2015–2016-го. Потрібно мінімум 226 нардепів. 234 разом із позафракційними було, запевняв голова Верховної Ради Андрій Парубій три роки тому.

Коаліція пропонує президентові кандидатури прем'єр-міністра і міністрів. Глава держави вносить їх на розгляд ВР, яка призначає уряд. Міністра оборони і закордонних справ — за поданням президента, решту складу — за поданням прем'єра.

Фракції мають 30 днів на створення нової коаліції, за Конституцією. За цей час спливає термін, коли президент Володимир Зеленський може розпустити Раду і оголосити про дострокові вибори. Це не можна робити в останні шість місяців повноважень парламенту, після 27 травня.

— Конституція говорить, розпустити Верховну Раду можна тоді, коли місяць не сформована коаліція, — каже юрист 33-річний Михайло Жернаков.

— Доки немає тексту президентського указу і на що посилається, важко дати юридичну оцінку. У розпуску Зеленському може допомогти Окружний адмінсуд Києва, який визнає — коаліції немає давно. Туди вже є відповідний позов.

— Якщо виборчий процес почався, то жодне з рішень судів не може зупинити його, — говорить секретар Центральної виборчої комісії 33-річна Наталія Бернацька. — Щойно оприлюднять указ (про розпуск Верховної Ради. — ГПУ), з наступного дня ми будемо вже у виборчому процесі.

— У команді президента Зеленського опираються на те, що коаліція фактично припинила своє існування ще 2016-го, — каже політолог 60-річний Володимир Фесенко. — Лишається юридично це довести. Можуть з'явитися судові позови до Парубія. Мовляв, не виконує посадових обов'язків і не визнавав відсутності коаліції.

Великих ризиків від дочасних виборів для країни немає. Подейкують, в оточенні Петра Олексійовича та Юлії Володимирівни спокійно чи й позитивно ставляться до цього. Погодитися на дочасні може і Гройсман. Проти "Народний фронт".

Більшість українців підтримують дострокові вибори. Ті, хто голосував за Зеленського, хочуть радикальних політичних змін.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський оголосив про розпуск Верховної Ради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути