четвер, 21 жовтня 2021 06:10

"Зеленський має думати про війну, енергонезалежність і боротьбу з бідністю"

— Відмиванням ніяких грошей 2012 року, і 2001‑го, і 2019‑го не займався ні я, ні жоден член студії "Квартал 95", — говорить президент 43‑річний Володимир Зеленський 18 жовтня в інтерв'ю телеканалу ICTV. Так коментує розслідування журналістів "Слідство.Інфо" про офшорні фірми його оточення.

У фільмі йдеться про те, що через них могли відмивати гроші Приватбанку. Також про перекази на 1,063 млрд грн від структур, пов'язаних з олігархом Ігорем Коломойським.

Використання офшорів Зеленський підтвердив. Назвав це "структуризацією бізнесу".

— Всі канали мали компанії за кордоном, абсолютно всі, — додає глава держави. — У "Кварталу 95" була сатира, всі тиснули, всі хотіли впливати. Податкова ходила до нас якщо не щодня, то щотижня.

На питання Зеленський відповідав 50 хв. Головне, що сказав за цей час:

Про можливість обміну Медведчука на українських бранців Кремля

— Якби Росія підтвердила, що у Медведчука є російське громадянство, то цілком можливо (нардепа від ОПЗЖ 67‑річного Віктора Медведчука підозрюють у державній зраді та сприянні діяльності терористичних організацій. Перебуває під домашнім арештом до 7 грудня. — ГПУ). Тоді б ми із задоволенням після цього підтвердження чи хоча б натяку розглянули можливість обміну Медведчука на справжніх героїв і громадян України.

Про підготовку до опалювального сезону

— На сьогодні достатньо газу для суспільства, для споживачів за дуже нормальними цінами, порівняно з європейськими.

Опалювальний сезон — це відповідальність і центральної, і місцевої влади. Тому ми підписали меморандум, в якому є дві головні речі, НАК Нафтогаз і центральна влада гарантує дві речі — конкретну стабільну ціну і стабільний обсяг. Далі є технічні, юридичні й політичні питання деяких представників місцевої влади. У будь-якому випадку це буде нормальна ціна.

— Гарант мав би покаятися. Сказати, що готовий перевести гроші в Україну й заплатити податки, — говорить політолог 68‑річний Віктор Небоженко.

— Так показати, що готовий виправити помилку. Він цього не робить, хоча може навіть зараз. Буде продовження розслідувань про офшори. Тому в президента вирішили коментувати цю тему.

Українці не люблять такої соціальної несправедливості. Тим паче, що зараз всі повинні пройти примусово-добровільну амністію капіталів. Чому б не почати з глави держави? Це було б правильно. Виходить, є люди, які можуть не платити податків — як президент. А всі інші — повинні. Українці такого не прощають.

Правоохоронні органи мають реагувати. НАБУ, прокуратура не виконують своїх обов'язків. Навіть податкова не хоче знати, в чому справа. Це сильний удар по антикорупційній політиці України.

— Президент говорив для прихильників. Але подробиці про офшори, рахунки чи схеми їм важко зрозуміти, — каже політолог 45‑річний Олексій Голобуцький.

— Президент в інтерв'ю хвалився реформами. Але важливо, який їхній наслідок. У нас все часто закінчувалося "пшиком". З успіхів можна назвати ринок землі, хоча результат може неприємно здивувати. Просунулася в деяких моментах цифровізація. Все інше — не реформи. Наприклад, судова — це просто комедія. Хоча саме вона потрібна найбільше. Все може налагодитися через незалежне правосуддя — та ж боротьба з корупцією, захищеність інвестицій. Але всі політики бояться стати першими жертвами незалежних судів.

Пріоритетом зараз має бути енергонезалежність. Опалювальний сезон стане випробуванням. Якщо знову почнемо купувати російський газ, відкриємо дорогу для їхніх танків.

Не менш важлива чітка стратегія протистояння російській агресії. Також — боротьба з бідністю. Влада поки що лише збільшує податки й навантаження на бізнес. Треба зменшувати тиск. Інакше не буде шансів — ні у війні, ні у вступі до НАТО чи ЄС.

— Зеленський хоче перекласти відповідальність за провал опалювального сезону на місцеву владу, — каже політолог Віктор Таран, 43 роки.

— Мери міст виконуватимуть роль цапів-відбувайлів за провал підготовки країни до опалювального сезону. Через корпоративні війни весною та літом, коли знімали Коболєва, наглядова рада Нафтогазу пішла у відставку (28 квітня Кабмін розпустив на­глядову раду Нафтогазу та звільнив голову правління. — ГПУ), ми не підготувалися до опалювального сезону. Не придбали достатньої кількості газу за нормальною ціною. Тепер буде значно дорожче.

У нас централізована система — ключові закупки газу та вугілля робить держава. Не мери міст. Від того, як Нафтогаз проведе закупівлі, як спрацюють ТЕС, залежить ціна. Коли весною мали низьку вартість газу, треба було придбати в повних обсягах. Держава повинна була виділити на це гроші, які повернулися б взимку. Але цей період згаяли. І це вина Зеленського й Кабміну.

Тепер потрібно шукати кошти. За рахунок держбюджету цього не робитимуть, бо гроші влада виділить на чергове "Велике будівництво" чи інші проєкти Офіса президента. Тому сказали місцевій владі знайти компенсації. Гроші в бюджетах великих міст відшукають. Ті, що мали йти на будівництво доріг, утеплення будинків, зарплату бюджетникам.

Зараз ви читаєте новину «"Зеленський має думати про війну, енергонезалежність і боротьбу з бідністю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути