четвер, 12 березня 2020 06:16

"Зеленський почувається, як у пеклі. Йому нема на кого обпертися"

Автор: СЕРГІЙ СТАРОСТЕНКО
  Колишні прем'єр-міністр Олексій Гончарук (на фото справа наліво), віцепрем'єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба, віцепрем'єр-міністр із розвитку громад та територій Денис Шмигаль, міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет та міністр культури, молоді і спорту Володимир Бородянський (на фото у другому ряду за Шмигалем) стежать за голосуванням народних депутатів в урядовій ложі 4 березня. У Верховній Раді розглядають відставку уряду Гончарука
Колишні прем'єр-міністр Олексій Гончарук (на фото справа наліво), віцепрем'єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба, віцепрем'єр-міністр із розвитку громад та територій Денис Шмигаль, міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет та міністр культури, молоді і спорту Володимир Бородянський (на фото у другому ряду за Шмигалем) стежать за голосуванням народних депутатів в урядовій ложі 4 березня. У Верховній Раді розглядають відставку уряду Гончарука

— Попередній уряд робив усе можливе. Але українцям потрібен той, що зробить неможливе, — каже з трибуни Верховної Ради президент 42-річний Володимир Зеленський 4 березня.

Цього дня парламент голосує за відставку прем'єра Олексія Гончарука, 35 років. Він написав заяву на звільнення. Разом з ним із посад ідуть усі міністри. Кабінет Гончарука пропрацював 188 днів.

Нардепи обирають нового главу уряду — 44-річного Дениса Шмигаля. Призначають міністрів. На чотири посади не знаходять кандидатів.

Наступного дня Рада голосує за відставку генерального прокурора Руслана Рябошапки, 43 роки. Кадрові перестановки роблять на позачергових засіданнях.

— Можливо, у перші місяці було престижно піти працювати до Зеленського. Зараз це ризик для репутації. Не всі хочуть, — каже політичний експерт 55-річний Леонід Швець.

Для чого Зеленському зміна уряду зараз?

— Він втратив довіру до уряду. Гончарук не став лідером перетворень і людиною, на яку можна покластися. Президент у виступі сказав, що постійно доводилося самому підкручувати гайки.

Згодом плівки додали олії у вогонь: прем'єр розповідав, що президент не тямить в економіці (15 січня в інтернеті опублікували нібито розмови Олексія Гончарука із заступником голови Нацбанку Катериною Рожковою та колишньою міністеркою фінансів Оксаною Маркаровою. На записі ймовірний ­Гончарук каже про некомпетентність — свою і президента в економічних питаннях. — ГПУ).

Ніщо у попередній кар'єрі Гончарука не свідчило про його готовність до прем'єрства. Ситуація потребує рішучішої та сильнішої фігури.

Гончарук міг поборотися за посаду?

— У системі, де все вирішує Зеленський, це неможливо.

Що має змінитися в роботі нового Кабміну?

— Президенту потрібен прем'єр, який звільнить його від необхідності постійно щось робити за уряд. Чи здатний на це Денис Шмигаль? Будемо сподіватися.

Як можна оцінити нових членів уряду?

— Попередній Кабмін складався переважно зі слабких менеджерів. У цьому — більше сильних.

Кажуть, на зміну представникам Коломойського прийшли представники Ахметова.

— Люди з більш-менш серйозним менеджерським досвідом у цій країні працювали у великому бізнесі. Він — олігархічний. Неможливо зробити кар'єру, не маючи стосунку до якоїсь "великої кишені".

Не завжди людина, яка мала відношення до структур олігарха, є ручною.

Чому відправили у відставку Рябошапку?

— Його не треба було чіпати. Він серйозно перешерстив прокуратуру. 60 відсотків змінив. Генпрокурор був не ручний.

Зеленського запевнили в нелояльності Рябошапки й він повірив.

Кому довіряє Зеленський?

— Сергієві Шефіру (перший помічник президента Зеленського. — ГПУ) і Андрієві Єрмаку (керівник Офісу президента. — ГПУ). Утрьох ухвалюють основні рішення.

При всій суперечливості Андрія Богдана (колишній керівник Офісу президента, був адвокатом Ігоря Коломойського. — ГПУ) погано, що він пішов із посади. Богдан також впливав на президента. У них був конфлікт з Єрмаком. Коли є дві сили, вони одна одну приглушують. Це давало можливість Зеленському бачити ширшу картинку.

Кому далі варто очікувати на звільнення?

— Наступним буде Артем Ситник (керівник Національного антикорупційного бюро. — ГПУ). Підрихтують законодавство, яке зараз не дозволяє його звільнити.

А як удається втриматися Авакову?

— Арсен Аваков (шість років очолює міністерство. — ГПУ) найдосвідченіший в уряді. Геніальний гравець. Але його сила потрібна, коли систему зберігають. А коли її треба міняти, будувати іншу, він стає небезпечним. У МВС необхідна найрадикальніша реформа. Зеленський поки що побоюється туди лізти. Аваков його влаштовує.

Чому президент діє так хаотично?

— Не має досвіду. Вилазять слабкі сторони. Але вчиться швидко. Зеленський влітку і зараз — це небо й земля. Більше розуміє. Але багато знань — чимало суму. Виглядає розгубленим. І його рішення, у тому числі кадрові, — це свідчення якісних внутрішніх змін. Він уже відчув владу. 10 місяців вистачило, щоб його притисло. Почуває себе, як у пеклі. Але має йти до кінця. Не може відмовитися. Йому важко — нема на кого обпертися. За наступні чотири роки президентства матиме кілька криз. Яким він із них вийде, ніхто не знає.

Змінює команду, що привела його до влади

— Минулого місяця була заміна керівника Офісу президента. Зараз — уряду й генпрокурора. Це закономірність у політиці, — говорить політолог 61-річний Володимир Фесенко.

— У такі ж терміни було перезавантаження команди у президента Кучми, в Ющенка. Оновлення можуть бути двічі-тричі за президентський термін. Як правило, змінює команду, яка привела його до влади. Бо з'ясовується — не всі готові до такого рівня роботи.

Спочатку у Зеленського були плани зміцнення уряду без зміни прем'єра. Потім сталися події, що вплинули емоційно на президента. Зокрема, невиплата заборгованості по зарплатах шахтарям. Президент обіцяв, а уряд цього не зробив. Це стало одним із поштовхів його рішення. Дії прем'єра, чутки про світову економічну кризу. Президент вирішив, що за таких умов краще новий Кабмін — досвідченіший, готовий до викликів. Глобальна економічна криза, що насувається, є зараз головною загрозою для країни, президента й уряду.

У новій команді є сильні фігури. Хтось із досвідом, хтось із добрими політичними якостями. Думаю, цей Кабмін буде сильніший.

Прем'єр — темна конячка. Однак він — людина "із землі". Керував підприємством. Має досвід державного управління на рівні обласних адміністрацій. Але малий досвід у центральній виконавчій владі. Тому рано говорити, яким прем'єром буде.

Міністр фінансів стане мозковим центром і рушійною силою у фінансово-економічній стратегії.

У Зеленського відбулася переоцінка цінностей. Торік зробив ставку на нові обличчя. Зараз каже: потрібна ефективна політика.

Зараз ви читаєте новину «"Зеленський почувається, як у пеклі. Йому нема на кого обпертися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути