Ексклюзиви
середа, 29 грудня 2010 10:30

"Вони думають, що за зиму пересаджають усіх організаторів можливих протестів"

Автор: фото: PHL
  Микола Томенко, Юрій Луценко, Тарас Стецьків, Володимир Філенко та Роман Безсмертний вітають учасників мітингу, присвяченого річниці помаранчевої революції, на майдані Незалежності в Києві 22 листопада 2005 року
Микола Томенко, Юрій Луценко, Тарас Стецьків, Володимир Філенко та Роман Безсмертний вітають учасників мітингу, присвяченого річниці помаранчевої революції, на майдані Незалежності в Києві 22 листопада 2005 року

Печерський районний суд Києва ухвалив рішення про арешт на два місяці екс-міністра внутрішніх справ 46-річного Юрія Луценка. Щодо нього порушили три кримінальні справи: про привласнення державного майна, про безпідставне подовження термінів стеження за одним із підозрюваних в отруєнні Віктора Ющенка. Про третю справу достеменно невідомо, але адвокат арештованого Ігор Фомін запевняє, що вона є.

За висунутими Генпрокуратурою звинуваченнями Луценка можуть засудити до 12 років тюрми.

— Засідання суду — це примітивний провінційний водевіль, така собі дешева оперетка, — каже нардеп-"нунсівець" Тарас Стецьків, 46 років. Він був присутній у залі суду. — Рішення суду було заготовлено заздалегідь. Але вони тягнули час, бо чекали команди президента Віктора Януковича. Без його вказівки відповідальність на себе ніхто не взяв би.

Чому Янукович вирішив арештувати Луценка?

— Це пряма й відверта помста за Майдан 2004 року. Луценко був перший. Із рештою (лідерів Майдану. — "ГПУ") вчинять так само. За деякий час.

Коли будуть наступні арешти?

— Може, через кілька днів. Хоча ця публіка, монгольська орда така, що може діяти дуже швидко. Можуть розтягнути собі задоволення на кілька місяців. Але факт є факт: хлопці хочуть чітко і відверто показати, що вони в нашій українській хаті хазяї, і мститимуться всім. Найбільш буйним — тюрма, іншим — покора. Хто не слухатиметься, буде мати тюрму.

Луценка посадять?

— До того не дійде. Бо за той час ми цю орду виженемо з України. Вони втечуть із країни, як печеніги й половці.

Як почувається арештований?

— Він у доброму бойовому стані.

Кого ще затримають?

— Усіх, хто мав відношення до помаранчевої революції. Ми знаємо, з ким маємо справу, тому — жодних ілюзій щодо цієї публіки.

І вас?

— Напевно. Чому б і ні? Я це нормально сприймаю. Коли йшов на Майдан, знав, що буде в разі нашого виграшу, і що — в разі програшу.

Хто винен у програші?

— Війна між двома людьми — Юлією Тимошенко і Віктором Ющенком. Вона звела нанівець наш історичний шанс.

До Ющенка доберуться?

— Його не чіпатимуть.

Що чекає на Тимошенко?

— Її триматимуть у підвішеному стані дуже довго. Скільки — залежить від того, яке рішення влада прийме щодо часу проведення парламентських виборів — у березні 2011-го чи через два роки. Тоді буде зрозуміло, посадять її чи ні. Якщо вибори будуть навесні, то посадять ближче до весни.

Рішення про час виборів залежить від конкуренції двох угруповань в оточенні президента. Одна частина вважає, що вибори вже зараз можна проводити і без "литвинівців", комуністів та "тушок" отримати необхідну кількість голосів. Інша група говорить, що ризикувати не варто. Мовляв, давайте всіх "закатаємо в асфальт", а 2012 року під чемпіонат Євро на білому коні в'їдемо до парламенту.

Нехай цей не зовсім інтелектуально сильний чоловік вирішує, коли будуть вибори. Наша дія не буде залежати від них.

А від чого?

— Від нашої здатності. В теперішньому стані опозиція ні на що не спроможна. Ми повсюдно займаємося тим, щоб це змінити.

Що буде з Турчиновим?

— Не виключено, що його заарештують. Можливо, ближче до Різдва.

Як далі діятиме влада?

— Вони впевнені, що люди на вулиці не вийдуть. Думають, що за зиму пересаджають усіх організаторів можливих протестів, тому нікому буде виводити народ.

Зараз ви читаєте новину «"Вони думають, що за зиму пересаджають усіх організаторів можливих протестів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути