Ексклюзиви
вівторок, 21 травня 2019 07:55

Володимир Зеленський став президентом

— Ми прийшли підтримати президента. Сьогодні — історична подія, — говорить киянка 60-річна Наталя Голубцова. Уранці 20 травня стоїть за огорожею на площі перед Верховною Радою.

Урядовий квартал перекрила поліція. Чекають інавгурації Володимира Зеленського. Пройти до будівлі парламенту можна за запрошенням, спеціальною перепусткою, журналістам — за акредитацією. На входах стоять рамки металошукача, охорона перевіряє речі. За годину збираються понад 3 тис. людей.

— Мир — головне завдання для президента. Не хочу, щоб діти й онуки йшли на фронт, — продовжує Наталя Олексіївна. — Маємо навчитися слухати одне одного. Щоб не було так: ти не зі мною — значить проти мене. Треба, щоб запрацював бізнес. Щоб світлі голови не їхали на заробітки. Не все залежить від президента, але це початок.

— У нас майже всі за Володимира голосували, — каже 77-річна Христина Герасимів із міста Бережани Тернопільської області. — Минулі вибори підтримували Порошенка. Чекали, щоб краще було. Не склалося.

О 9:57 виходить Володимир Зеленський. Люди кричать: "Ура! Вітаємо!" Аплодують і роблять фото. Він вітається. Червоною доріжкою проходить у Верховну Раду.

У сесійній залі на урочисте засідання прийшли попередні глави держави Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко, Петро Порошенко. Також мер Києва Віталій Кличко й представники церков. Серед іноземних гостей — президенти Грузії, Естонії, Латвії, Литви й Угорщини. Присутні представники США, Канади, Франції, Польщі, Туреччини, Молдови, Азербайджану, Білорусі, Румунії, Словаччини, Болгарії. Прибули також прем'єр-міністр Володимир Гройсман із членами уряду. Поруч сидить екс-прем'єр Арсеній Яценюк.

Батьки Зеленського Римма Володимирівна й Олександр Семенович і дружина Олена сидять у ложі для почесних гостей.

Володимир Олександрович складає присягу на Пересопницькому Євангелії та Конституції України. Отримує штандарт, знак, гербову печатку, булаву і посвідчення президента України.

— Після моєї перемоги на виборах мій 6-річний син сказав: "Папа, по телевізору кажуть, що Зеленський — президент. Виходить, я теж президент?" Тоді це прозвучало як жарт, але згодом я зрозумів, що це істина. Тому що кожен із нас президент, — каже з трибуни Верховної Ради 41-річний Володимир Зеленський.

— Це не моя, це наша спільна перемога, — продовжує. — І наш спільний шанс. За який ми несемо спільну відповідальність. І щойно — не тільки я складав присягу. Кожен із нас поклав руку на Конституцію і присягнув на вірність Україні. Відсьогодні кожен несе відповідальність за країну, яку ми залишимо своїм дітям. Кожен на своєму місці зможе зробити все для розквіту України. Європейська країна починається з кожного. Ми обрали шлях до Європи, але Європа — не десь там. Коли вона буде ось тут (показує на голову. — ГПУ) — тоді з'явиться і у всій Україні. І це — наша спільна мрія.

Звертаюся до всіх українців у світі. Нас 65 мільйонів. Ви нам дуже потрібні. Усім, хто готовий будувати нову, сильну й успішну Україну, я з радістю надам українське громадянство. Ви повинні їхати в Україну не в гості, а додому. Ми чекаємо на вас. Усе це допоможе нам почати нову епоху.

І наше найперше завдання — припинення вогню на Донбасі. Задля того, щоб наші герої більше не гинули, я готовий на все. Не ми почали цю війну. Але нам її закінчувати. І ми готові до діалогу. Наш наступний виклик — це повернення втрачених територій. И сегодня мы должны возвращать их сознание. Вот что мы потеряли. І я точно це знаю.

І я хочу звернутися до наших захисників. Не буває сильної армії там, де влада не поважає людей, які щодня віддають життя за країну. Я зроблю все, щоб ви відчували повагу. Це гідне фінансове забезпечення, ваші житлові умови, законні відпустки після виконання бойових завдань, відпочинок для вас і ваших родин. Потрібно не розповідати про стандарти НАТО, а творити ці стандарти.

Ми збудуємо країну інших можливостей. Де всі рівні перед законом, де є чесні та прозорі правила гри. Одні для всіх. А для цього до влади повинні прийти люди, які будуть служити народу. І я дуже хочу, щоб у ваших кабінетах не було моїх зображень. Бо президент — не ікона, не ідол, не портрет.

Протягом свого життя я намагався робити все, щоб українці усміхалися. Тепер робитиму все, щоб українці принаймні більше не плакали.

Президент виступає 18 хв. Двічі пере­ходить на російську. Оголошує про розпуск Верховної Ради. Закликає уряд піти у відставку. Після виступу йде приймати командування Збройними силами України.

— Работаю в Киеве со времени Майдана. Думала, приеду на два месяца, и осталась, — каже журналістка 32-річна Аїда Хамеджанова з Казахстану. — Люди говорять, що думають і українською, і російською, й англійською. Дуже освічений народ. Казахи активно читають новини про вас, коментують. Часто пишуть: "Казахського варіанту Зеленського у нас, на жаль, ніколи не буде".

Близько 11:00 всі розходяться.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Зеленський став президентом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути