вівторок, 20 червня 2017 06:11

Вимагають прозорих виборів у Раду громадського контролю при НАБУ

Рада громадського контролю при Національному антикорупційному бюро обрала голову й почала роботу 12 червня. Правозахисники називають результати голосування фальсифікованими й оскаржують у суді.

Головою ради став адвокат і активіст Автомайдану 37-річний Роман Маселко.

Журналісти та громадські активісти зафіксували численні порушення під час відкритого інтернет-голосування за осіб, які виявили бажання працювати у Раді громадського контролю. Для накрутки голосів за "потрібних" для НАБУ кандидатів використовували російські сервери.

"Балотуючись, Віталій Шабунін (керівник Центру протидії корупції. — ГПУ) у декларації про доходи забув зазначити придбану ним із щедрот грантодавців земельну ділянку. Не вказав і надходження від оренди своєї квартири в Києві. Дмитро Шерембей (член координаційної ради Всеукраїнської мережі людей, що живуть з вірусом імунодефіциту людини. — ГПУ) не вказав інформацію про 10 років роботи. В цей час тричі відбував покарання у виправних колоніях. А Олексій Гриценко подав від імені Автомайдану документи, в яких не зазначив, що є депутатом Київради. Директор НАБУ Артем Ситник знав, які аферисти потрапили до Ради громадського контролю при бюро. Проте не оголосив нові вибори", — пише у "Фейсбуку" журналіст 52-річний Володимир Бойко.

Адвокати Олексій Шевчук, Андрій Лев­ковець і Юрій Григоренко подали заяви до суду та до Генеральної прокуратури стосовно порушень під час конкурсу до Ради громадського контролю. Слухання щодо визнання його результатів недійсними почнуться 27 червня і 10 липня.

У раді мають працювати 15 осіб, за законом. Її завдання — забезпечувати прозорість і громадський контроль за діяльністю НАБУ. Заслуховує інформацію про виконання планів і завдань бюро, розглядає звіти й затверджує висновок щодо них.

Зараз ви читаєте новину «Вимагають прозорих виборів у Раду громадського контролю при НАБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути