Ексклюзиви
четвер, 20 лютого 2020 07:15

В уряді нарахували 100 досягнень

17 лютого уряд передав Верховній Раді звіт про діяльність за минулий рік. Документ розписали на 309 сторінках.

— Намагалися залишити тільки те, що справді змінює стан речей в країні, — каже міністр Кабінету міністрів 34-річний Дмитро Дубілет.

Заявили про 100 досягнень. Зокрема, передали на приватизацію 530 державних підприємств. Реконструювали і побудували 54 дитсадки, придбали 381 шкільний автобус. Забезпечили вакцинами кожен пункт щеплень, почали тестувати у лікарнях електронні медичні картки. Пільги на житлово-комунальні послуги стали виплачувати живими грішми. Працює іпотечне кредитування під 3% для учасників бойових дій. Прийняли на озброєння 55 зразків військової техніки. Оновили податкову й митну служби. Знизили у січні ціну на газ для населення на 25% — до 5580 грн за тис. кубометрів. Відкрили фонд енергоефективності для ОСББ. Торік середня зарплата зросла на 18,4% — до 10 497 грн.

Кабмін на чолі з прем'єр-міністром 35-річним Олексієм Гончаруком працює шос­тий місяць.

— Найліпше, що сталося — спільне з Нацбанком зниження урядом ставки запозичень для України. Облікова ставка (це відсоток, під який НБУ видає кредити комерційним банкам. — ГПУ) знизилася до 11,5 відсотка. Для підприємців і споживачів кредити стали доступніші, — каже економіст Володимир Дубровський, 57 років.

— Ще один позитив — активізувалася приватизація, коло підприємств для неї розширили. Не знаємо, який буде результат земельної реформи, але її підготовку провели добре.

Уряд записав собі у досягнення доступні кредити для бізнесу під 5–7–9 процентів. Цього ще немає. Й початок не обнадіює. Перший кредит пішов не дрібному, а середньому бізнесу.

Шанси на реформовану митницю лишаються. Запрацювали сканери, змінилися кадри. Однак досі як ішов "контрабас", так і йде. Треба ще щось робити, аби реформа відбулася.

Податковій допоможе тільки повне перезавантаження — від керівників до інспекторів, які мають можливість кошмарити бізнес. Зберігається "азаровщина": Міністерство фінансів ставить плани, а податкова звітує про їх виконання і перевиконання.

Кабмін має зайнятися стратегічним плануванням, якщо ставлять амбітні цілі про 40 відсотків зростання ВВП за п'ять років.

Уряд Гончарука не можна назвати провальним. Такими були уряди Лазаренка, Пустовойтенка та Тимошенко, яка проґавила світову економічну кризу 2008-го. Але нинішній Кабмін — і не гіперуспішний. Проривів немає. Якщо вдасться провести земельну реформу — це буде великий успіх.

Зараз ви читаєте новину «В уряді нарахували 100 досягнень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути