Ексклюзиви
середа, 11 квітня 2018 06:10

Зростають витрати на чиновників

Кабінет міністрів збільшив витрати на закупівлю автомобілів, меблів і техніки для чиновників та видатки на їхнє обслуговування. Відповідну постанову уряд прийняв 4 квітня.

Гранична сума на закупівлю одного легкового авто для членів уряду, глави Адміністрації президента збільшується з 500 тис. до 1,2 млн грн. Утричі — з 800 до 2500 грн — на стільці. Вп'ятеро — з 5 до 25 тис. грн — на телевізори й радіоапаратуру в службові кабінети.

Постанову ухвалили через ріст цін, пояснюють в уряді.

— Збільшення витрат — не необхідність, а забаганка чиновників, — говорить політолог 61-річний Вадим Карасьов.

— Це можна було б зрозуміти, якби в країні процвітала економіка. Але вона далеко не процвітає. Чиновники демонструють рефлекси й інстинкти, які були за попередньої влади. Фінансові зло­вживання політиків і бюрократів не викорінюються. Вони продовжують панувати. Якщо чиновники й далі так діятимуть, то люди почнуть схилятися до проросійських сил, які їх критикуватимуть.

Політика бюджетної економії повинна стосуватися не лише звичайних громадян. Потрібно на кілька років заборонити підвищувати видатки на фінансування інститутів влади. А також ввести кримінальну відповідальність за порушення цієї заборони.

— Об'єктивно така постанова виправдана, — каже 47-річний Віталій Манько, експерт із державних закупівель.

— У старих нормах вказана вартість крісла не більш як 800 гривень. За ці кошти можна купити хіба що табуретку. Якісне крісло німецького виробництва, що прослужить понад п'ять років, коштує від 700 до 1500 доларів. Теж саме з автомобілями. Але закупівлі здійснюватимуть через діряву систему "Прозоро". Зараз вона не є електронною. Туди завантажують проскановані документи. Система не дозволяє їх проаналізувати й проконтролювати додаткові угоди.

Зараз ви читаєте новину «Зростають витрати на чиновників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути