Ексклюзиви
пʼятниця, 30 травня 2008 17:48

"Уряд захочуть відправити у відставку восени"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Сергій Соболєв: ”Усе, що робить Тимошенко, свідчить про її наміри зміцнити свої позиції”
Сергій Соболєв: ”Усе, що робить Тимошенко, свідчить про її наміри зміцнити свої позиції”

Цього тижня багато говорили про можливу відставку уряду. Народний депутат від Партії регіонів Владислав Лук"янов зареєстрував навіть у Верховній Раді відповідну постанову.

— За це має проголосувати частина коаліції, — каже про ймовірність відставки Кабінету Міністрів нардеп від Блоку Юлії Тимошенко Сергій Соболєв, 46 років. — Тобто зрадники можуть разом із Партією регіонів висловити Кабміну недовіру. Хоча позиція "Регіонів" незрозуміла. Вони вчора спростували інформацію про такі наміри.

Але постанову про недовіру зареєстрували?

— Спочатку депутат від "Регіонів" Владислав Лук"янов реєструє постанову про відповідальність уряду, а після цього керівництво Партії регіонів заявляє, що це його  особиста позиція... Усі розуміють, що пікова точка інфляції пройдена. Травень це засвідчить. Насичення ринку продовольчими товарами дало можливість зупинити дорожнечу. І надалі ситуація покращуватиметься. А питання недовіри уряду активізується восени. Коли в Україні збиратимуть чудовий врожай і стане зрозуміло, що ситуація різко зміниться на краще.

Багато хто каже, що Тимошенко хоче піти у відставку, бо це їй вигідно.

— Якби хотіла, то абсолютно інакше себе поводила. Уряд активізувався. Почав робити чіткі, непопулярні й не для всіх вигідні кроки.

Наприклад, які?

— Розірвання угоди про розробку чорноморського шельфу з "Венко". 13 тисяч квадратних кілометрів попереднім урядом були розбазарені. Усе, що робить Тимошенко, свідчить про її наміри  зміцнити свої позиції. Ті, хто сподівається на добровільну відставку уряду, її недочекаються.

Але враження таке, що Тимошенко йде на конфронтацію з президентом.

— Юлія Володимирівна і Кабінет Міністрів ідуть на кроки, які мають покращити ситуацію. Уряд вніс пакет антиінфляційних законів, перший із них пройшов через парламент. Маю на увазі обмеження торговельних націнок у супермаркетах. Але його вже два тижні не підписує президент. То хто йде на загострення?

Чому БЮТ відклав питання змін до Конституції?

— Я не думаю, що воно відкладено. Питання перейшло у площину консультацій — насамперед, із членами коаліції. Є домовленість про створення спільної робочої групи.

Але ж НУ-НС хоче збільшення повноважень президента, а БЮТ — парламентської республіки. Як ви можете знайти спільну мову?

— У нас позиція одна — в Україні повинен бути єдиний орган, який відповідає за виконавчу владу. Ми пропонували винести на референдум: Україна повинна бути парламентською чи президентською республікою? Коли одночасно і президент, і прем"єр впливають на виконавчу владу — це не відповідає будь-яким стандартам державного устрою. Робить владу абсолютно безвідповідальною, не дає можливості прем"єру й уряду чітко виконувати свої обов"язки.

Зараз ви читаєте новину «"Уряд захочуть відправити у відставку восени"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути