Ексклюзиви
вівторок, 23 жовтня 2018 07:55

Уряд віддає кредити за рахунок населення

З 1 листопада ціна на газ для населення зросте на 23,5%. Замість 6,96 грн за кубометр домогосподарства платитимуть 8,55 грн.

Про це прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив на засіданні уряду. Сказав: якщо не вирішити питання щодо ціни на газ, може бути розірвана співпраця з Міжнародним валютним фондом. А це призведе до дефолту в країні. Ідеться про позику в $4 млрд, яку дадуть у нинішньому і наступному році кількома траншами.

— Це підвищення ціни необхідне для того, щоб МВФ виділив черговий кредит Україні, — каже нафтогазовий експерт, президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар, 55 років. — Без позики нашу фінансову систему чекає обвал. Уряд розуміє непопулярність цього кроку, але обирає найменше зло. Краще підвищити ціни, ніж допустити обвал гривні.

Яким чином ми дійшли до переддефолтного стану?

— Це питання не тільки до цього уряду, — продовжує Михайло Гончар, — а й до попередніх, включаючи "папєрєдніков" (Кабмін Миколи Азарова. — ГПУ). Вони набралися різних кредитів, а пік виплат за ними припадає на 2019 рік. Якщо не буде чергового траншу, фінансова система країни обвалиться.

Беремо позику для виплати старих боргів?

— Так. Плюс до того, кредити від МВФ ідуть не в економіку, а на підтримку макроекономічної стабільності та національної валюти. Для нас це важливо. Останні чотири роки уряд тягнув із поступовим підвищенням тарифів на газ. Тепер це доводиться робити швидко.

Наскільки обґрунтована ця цифра — 8 гривень 55 копійок?

— Про конкретну ціну можна сперечатися. МВФ вимагав від "Нафтогазу" підвищити ціну газу на 60 відсотків. 23,5 відсотка видаються щадним варіантом. Ми прийшли до ситуації, коли є дві ціни на газ — для підприємств і населення. Позаторік її подолали — тарифи зрівнялися. А потім паритет знову порушився. У нас є залізний аргумент: дві третини газу, який споживає Україна, — внутрішнього видобутку. Лише третина — імпортне паливо. Ми споживаємо на рік 31 мільярд "кубів" газу, добуваємо близько 20. Тому для нас прив'язка до імпортної ціни некоректна. Однак для МВФ наші аргументи — як горох об стінку.

Які стимули дасть це підвищення тарифів?

— Маємо врешті вийти на самозабезпечення газом. Треба інвестувати в розвиток газовидобування. Кошти для цього можна взяти тільки з тарифу для кінцевих споживачів. Нині компанія "Укргазовидобування" розширює видобуток за рахунок підвищених тарифів, які ми платимо останні два роки. Тому сенс у ще одному підвищенні є. Проте уряд чітко це не пояснює.

Для Міжнародного валютного фонду важливо, щоб гроші населення не пішли в чиюсь кишеню, а були використані на розширення власного газовидобутку. Так, ціни на газ зростатимуть. Та коли років за три вийдемо на самозабезпечення, вони підуть униз. Однак про це ніхто не говорить. Мабуть, тому, що перед виборами всі хочуть виглядати красиво.

Чим можна стабілізувати державні фінанси, крім газу?

— МВФ хоче розуміти, як Україна повертатиме позичені гроші. Вони бачать: найприбутковіше підприємство, яке платить найбільше податків, — "Нафтогаз". Тому їхня логіка пряма й примітивна: підвищуйте ціни, тоді гарантовано повернете наші гроші.

По-друге, різна ціна на газ для промисловості та громадян веде до зловживань і корупційних схем.

Звісно, є інші способи поповнити державний бюджет. Наприклад, через митницю. Однак це складніше і потребує часу. А тут віддача буде одразу.

Тобто найпростіше взяти гроші в народу і віддати Міжнародному валютному фонду борги держави?

— Усе залежить від того, як працювати з позиками МВФ. Інші країни беруть короткострокові кредити і намагаються їх швидко погасити. А не сидять по 20 років на голці МВФ, як наші уряди. Треба брати гроші на кілька років, проводити необхідні реформи — і повертати.

Для нас нинішній кредит важливий ще тим, що дасть позитивний сигнал міжнародним фінансовим організаціям, банкам та інвесторам. Для них це показник того, що з Україною можна мати справу. Тож виникає можливість, наприклад, домовлятися з Європейським банком реконструкції і розвитку про кредити на впровадження програми енергоефективності.

2,1 трильйона гривень становить державний борг України на кінець літа 2018 року. Його обслуговування цьогоріч обійдеться в понад 130 млрд грн, не враховуючи погашення.

Зараз ви читаєте новину «Уряд віддає кредити за рахунок населення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути