четвер, 12 листопада 2020 06:51

"Уряд Шмигаля — найслабший за шість років"

— Трильйон доларів внутрішнього валового продукту за 10 років — це нереалізований потенціал нашої країни. Стільки втратили всі українці, — каже прем'єр-міністр 45-річний Денис Шмигаль на презентації аудиту української економіки 6 листопада.

Держава, зі слів прем'єра, не використала можливостей водних ресурсів на $12 млрд, лісів — $40 млрд, земель — $85 млрд, міжнародної торгівлі й транзиту — $407 млрд, надр — $409 млрд. Серед причин — незавершені реформи та відсутність бачення, як має розвиватися економіка.

В уряді заявили про обговорення Національної економічної стратегії до 2030 року. Назвали 30 найважливіших для економіки змін. Зокрема, розвиток фінансового сектора, інфраструктури в сільському господарстві та видобутку корисних копалин, зменшення навантаження на бізнес, створення сприятливих умов для інноваційних і дослідницьких компаній.

— Наша мета — розвинути українську економіку та зробити країну успішною, — сказав Шмигаль. Очолює уряд із березня.

— Не можна стверджувати, що цей уряд веде країну вперед. Можливо, якщо ухвалять стратегію розвитку й почнуть її просувати, ситуація зміниться. Але в це мало віриться, — говорить економіст Володимир Дубровський, 58 років.

— Кабмін Шмигаля — найслабший із тих, що були після Майдану. Якось виконує обов'язки, але корупція швидко зростає, повертаються старі схеми.

Попередній уряд Олексія Гончарука звільнили через олігархічні інтриги. Тому важко знайти фахівців, які хотіли б там працювати. Президент Зеленський ухвалює рішення імпульсивно. Люди з амбіціями розуміють, що в будь-який момент їх можуть відправити у відставку.

У Національній економічній стратегії наголос має бути на сприятливих умовах для розвитку галузей, що пов'язані з технологіями, інноваціями. Вони тягнутимуть економіку. Сфера IT стрімко зростає, створює 5 відсотків ВВП. Є наукові розробки, дослідження, проєктування.

Україна має суттєвий прогрес, проте він не достатній. Українці звикли до того, що мусять виживати. Це не дозволяє рухатися вперед. Переважна більшість ненавидить корупцію, але щоб неприємності можна було залагодити з кумом за невеликі гроші. Досі вважаємо, що хтось має вирішити наші проблеми, подбати. Замало тих, які думають, що все залежить від них, і готові брати відповідальність. Хоча їх стає більше.

— Цей документ не є аудитом, це оцінка, — каже директор Інституту соціально-економічної трансформації 42-річний Ілля Несходовський. — Аудит — це коли в результаті перевірки встановлюють, що вкрали 5 мільйонів гектарів землі. Або виявили, що багато державних підприємств існують лише на папері.

Визначати пріоритети корисно. Дає можливість побачити, що відбувається. Але щоб реалізовувати потенціал, потрібен інвестор, який отримуватиме прибуток за мінімальних ризиків. Для цього необхідні умови. Серед інвесторів треба шукати, наприклад, хто зацікавлений у побудові заводу чи створенні IT-підприємств. Якщо працювати від інвестора, отримаємо інвестиції. Якщо просто говоритимемо: дивіться, є потенціал — він буде завжди нереалізований.

Головним має бути підтримка бізнесу. Укравтодор мав достатньо грошей, щоб побудувати дороги. З коронавірусного фонду не потрібно було брати додаткові 30 мільярдів. Їх слід було направити на підтримку підприємств, які фактично втратили роботу. Компенсувати збитки.

Уряд Шмигаля став працювати в стресових умовах. Одразу після його призначення почалася світова криза, пандемія. Треба було ухвалювати складні рішення. З другого боку, багато недопрацьовують, бракує ефективності. Деякі кроки реалізували із запізненням на пів року.

Зараз ви читаєте новину «"Уряд Шмигаля — найслабший за шість років"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути