вівторок, 05 серпня 2008 17:28

Юлія Тимошенко списала сім сторінок скаргами від аграріїв

Учора прем"єр-міністр 47-річна Юлія Тимошенко зібрала на нараду виробників сільськогосподарської продукції. Понад 3 год. слухала їхні скарги. Списала у блокноті сім сторінок.

У вступному слові прем"єрка пропонує зробити хліборобство національною ідеєю України. Додає, що її не влаштовує нинішня ціна на зерно.

— Треба врегулювати структури, які "жирують" за рахунок аграріїв, коли платять за зерно вдвічі нижчу ціну, — каже з трибуни голова Всеукраїнського союзу сільськогосподарських підприємств 69-річний Олександр Боровик. — Трейдери заробляють на нас не менше 1,5 мільярда гривень!

Просить Тимошенко частіше збирати такі наради. Та киває і записує у блокнот. Передає слово президенту Української зернової асоціації Володимирові Клименку, 54 роки.

— За рахунок зменшення курсу долара виробникам пропонують на 135 гривень менше за тонну зерна, — говорить він. — Ще 200 гривень виробник втрачає на доставці зерна.

Клименко додає, що у таких зернотрейдерських компаніях працюють діти високопосадовців:

— До речі, багато синів і дочок тих, хто сидить в цьому залі.

— Моїх дітей там немає? — перериває його Тимошенко.

— Ні-ні! — швидко відказує Клименко. — Це молоді люди, які Київський університет міжнародних відносин закінчили та  Дніпропетровський і Донецький університети.

Аграрії з різних областей по черзі розповідають, що 34 т зерна зараз коштують стільки, як 20 т торік. Мовляв, на знак протесту люди навіть хотіли його поспалювати. Просять виділити 32 млн грн на зрошення полів.

Один із сільгоспвиробників каже, що в уряді їм обіцяли повернути гроші, витрачені на доставку води для зрошення полів. А потім нібито відмовили. Пояснили, що перенаправили кошти постраждалим від повені регіонам.

— Це не відповідає дійсності, — перебиває його Тимошенко. — Ці гроші передбачені у змінах до бюджету.

Гендиректор товариства "Старт" 55-річний Василь Петринюк із Хмельниччини розповідає, що раніше міг платити людям за роботу зерном. Нині вони нібито відмовляються через знецінення цього продукту:

— То що мені робити з цим хлібом? Що мені людям казати?

— Я дивуюся, як при живому міністрові та його заступниках назбиралося стільки проблем, — відказує Тимошенко. — Але сьогодні у міністра аграрної політики день народження, тому я припиню критику.

Міністра аграрної політики Юрія Мельника в залі немає. Півгодини прем"єрка запевняє, що допомагатиме сільгоспвиробникам. Пропонує їм підготувати пропозиції щодо необхідних змін. Переконує, що уряд їх прийме на найближчому засіданні. А ще за три тижні Кабмін присвятить засідання виключно проблемам аграріїв.

— Що стосується високої ціни на дизпаливо... — зітхає Тимошенко. — Усі нафтові заводи передані у приватні руки! Я не можу змусити їх продавати вам пальне по реальній ціні.

Зараз ви читаєте новину «Юлія Тимошенко списала сім сторінок скаргами від аграріїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути