Ексклюзиви
середа, 12 серпня 2009 08:19

Юлія Тимошенко розпорядилася перевірити якість пільгового палива для аграріїв

Автор: фото: Олександр Прокопенко
  Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко роздивляється виставку сільськогосподарських культур у Лохвицькому районі на Полтавщині у понеділок
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко роздивляється виставку сільськогосподарських культур у Лохвицькому районі на Полтавщині у понеділок

48-річна прем"єр-міністр Юлія Тимошенко відвідала серце аграрної України — Полтавську область. "Ми дякуємо Вам за підтримку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів" — красувався величезний плакат в руках селян, які зустрічали її. Уряд справді взявся за системне реформування галузі, поставивши за мету покінчити з перекупниками. Саме кооперативи, що створюються виробниками під протекцією Кабміну, мають відкрити прямий доступ аграріїв до покупця.

Ситуація, що роками складалася на ринку, не витримує критики. Монополісти-перекупники беруть товар в аграріїв за копійки, а продають утридорога. І цим підвищують ціни для кінцевих покупців без будь-якого обґрунтування.

Характерним прикладом є ситуация із цукром. Перебуваючи з візитом у Лохвицькому районі Полтавщини, Юлія Тимошенко зазначила, що нинішня ціна на цукор має спекулятивний характер. Реально цей продукт повинен коштувати, за висновками фахівців, не більше ніж 4,5 грн/кг.

Глава уряду зазначила, що в Україні є дві цінові крайності: ціна на цукор близько 3 грн у період, коли немає збору урожаю ягід і фруктів, і 7 грн — у сезон консервацій.

— Розумна цінова політика повинна бути, щоб забезпечити інтереси і споживачів, і виробників, — каже прем"єрка. — І вже найближчим часом ми сформуємо таку політику.

Прочухана від прем"єр-міністра отримали чиновники "Укртатнафти". Річ у тім, що уряд дав можливість купувати аграріям дизпаливо за пільговими цінами — 4,9 грн/л. Та селяни незадоволені якістю пального, що продає компанія.

Тимошенко доручила негайно перевірити пільгове дизпальне "Укртатнафти". А Мінекономіки і Держспоживчстандарт розкритикувала за відсутність оперативного моніторингу якості нафтопродуктів.

— Якщо там виявлять порушення, знімайте директора, — каже Тимошенко першому заступника міністра економіки Сергієві Романюку.

Під час робочої поїздки Тимошенко дала доручення Мінекономіки і Держспоживстандарту зайнятися поліпшенням контролю якості продуктів харчування. Упродовж двох тижнів мають розробити концепцію будівництва в Україні лабораторій з контролю за генетично модифікованими організмами.

Прем"єр-міністр закликала аграріїв підвищувати якість зберігання зерна. В Україні є більш ніж 24 тис. зерносховищ на 55 млн т зерна. При цьому сертифікованих елеваторів є на 30 млн т. У них, відповідно до світових стандартів, можуть зберігати лише 15 млн т.

— Настав час започаткувати реформи елеваторного господарства, — додає прем"єр.

Тимошенко запевнила, що уряд підтримує виробництво новітньої сільськогосподарської техніки, і стимулюватиме аграріїв її використовувати. Уряд удосконалює програму закупівель сучасної техніки. На це в Держбюджеті цього року передбачено 700 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Юлія Тимошенко розпорядилася перевірити якість пільгового палива для аграріїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути