понеділок, 17 вересня 2007 17:57

Укриття над ЧАЕС будуватимуть французи

У понеділок в Секретаріаті президента підписали два контракти щодо перетворення Чорнобильської атомної електростанції на екологічно безпечний об"єкт. Перший контракт підписали ЧАЕС та французький концерн "Новарка". У ньому йдеться про будівництво нового об"єкта укриття. Другий, між ЧАЕС та американським концерном "Холтек", стосується будівництва сховища для відпрацьованого ядерного палива.

Церемонія підписання відбувається в залі державних заходів секретаріату в присутності президента Віктора Ющенка та президента Європейського банку реконструкції та розвитку Жана Лем"єра. За півгодини до підписання 53-річний заступник голови секретаріату Олександр Чалий дає брифінг у прес-центрі.

— Це початок глобального проекту в сфері ядерної безпеки, за яким Україна співпрацюватиме з провідними країнами світу. Ми приступаємо до практичних дій щодо перетворення четвертого енергоблоку та всієї ЧАЕС на екологічно безпечний об"єкт, — говорить він час од часу поглядаючи на годинник.

За його словами, перший проект оцінюється в $505 млн. Його повністю завершать за 5 років. Другий обійдеться в $200 млн. Термін його реалізації — такий же.

— Президент Віктор Ющенко персонально відслідковуватиме реалізацію підписаних контрактів. Він не випадково запросив гостей сюди, щоб підтвердити, що ми надаємо державного значення цій події, — наголошує Чалий.

І додає: Україна наполягатиме, щоб до реалізації проектів були залучені вітчизняні спеціалісти та вчені. Після цих слів Чалий поспішає на церемонію підписання. До зали забігає міністр закордонних справ Арсеній Яценюк. Зупиняється біля столу. За ним швидко крокує Віктор Ющенко.

— Так, з Богом! — каже президент і сідає. — Проблема, яка довгі роки називалася чорнобильською, сьогодні отримала відповідь.

Слово надають гендиректору ЧАЕС Ігорю Грамоткіну, 43 роки. Він умикає мікрофон і каже:

— Господин президент, разрешите доложить, что ваше поручение, которое вы дали в 2005 году при посещении станции, выполнено. Заверяю вас, что мы готовы к реализации проекта и в установленные строки сможем это сделать.

Після підписання контрактів усі випивають по келиху шампанського.

Зараз ви читаєте новину «Укриття над ЧАЕС будуватимуть французи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути