Ексклюзиви
четвер, 26 червня 2008 20:07

"Україна стане найвпливовішою державою Східної Європи"

Автор: фото: Михайло МАРКІВ
  Дружина президента України Катерина Ющенко та перша леді Латвії Ліліта Затлере побували у середу на виставці художниці Людмили Мєшкової в Українському домі
Дружина президента України Катерина Ющенко та перша леді Латвії Ліліта Затлере побували у середу на виставці художниці Людмили Мєшкової в Українському домі

У середу на запрошення глави держави 54-річного Віктора Ющенка до Києва із триденним візитом прибув президент Латвії Валдіс Затлерс, 53 роки.

За 1,5 год. до зустрічі на подвір"ї перед Секретаріатом президента шикуються юнаки з почесної варти Міністерства оборони. Розстилають червону килимову доріжку. Віктор Ющенко із дружиною Катериною з"являються за 20 хв до приїзду гостя. Чекають на вулиці. Про щось перемовляються.

— Вітаю, воїни! — звертається президент Латвії до солдатів Почесної варти, коли виходить з автомобіля.

— Вітаємо! — голосно вигукують ті.

Ющенко плескає Затлерса по спині й усміхається. Вони йдуть до Будинку з химерами. Дорогою говорять російською.

Доки тривають переговори, працівниці секретаріату готують зал для прес-конференції. Одна з них, у білих рукавичках, приносить дві склянки. Ставить на стіл і наливає води. Охоронець стежить за кожним її рухом.

З"являються президенти. Віктор Ющенко зазначає, що підписали програму економічного співробітництва між країнами на два роки.

— Для нас також важлива підтримка Латвією європейського та євроатлантичного курсу України, — продовжує глава держави.

Він дякує латвійському Сейму, який два місяці тому засудив Голодомор 1932–1933 років і визнав його геноцидом українського народу.

— Латвія і надалі підтримуватиме Україну в її європейських та євроатлантичних прагненнях, — починає говорити Валдіс Затлерс.

Але в нього вимкнений мікрофон. Гість розгублено роззирається. До нього підбігає Ірина Ванникова, прес-секретар українського президента, і вмикає мікрофон.

— Україна рухається на шляху розвитку демократії. Вона стане найвпливовішою державою Східної Європи, — говорить Затлерс.

Латвійські журналісти запитують у Віктора Ющенка, чому українці не хочуть вступати до НАТО.

— Це питання часу, — відповідає глава держави після тривалої паузи. — Головне, розвіяти брехню, яку десятки років доносили до людей. Переконаний, що на базі нової інформації щодо НАТО вони зроблять свій вибір на користь Альянсу.

Тим часом дружини президентів Катерина Ющенко та Ліліта Затлере їдуть до Музею бурштину, що в заповіднику "Софія Київська". Потім — в Український дім на виставку картин художниці Людмили Мєшкової. У техніці керамічного живопису вона зобразила видатних українців. Зокрема, художника Івана Марчука, хірурга Миколу Амосова, мільярдера Сергія Таруту та режисера Сергія Параджанова.

26 червня президент Латвії побував у Чорнобилі. 1986 року під час ліквідації аварії на атомній станції він працював там лікарем.

Зараз ви читаєте новину «"Україна стане найвпливовішою державою Східної Європи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути