Ексклюзиви
четвер, 18 листопада 2021 06:45

"У зливі справи "вагнерівців" не шукатимуть крайніх"

— Витоку інформації про проведення операції з української сторони Тимчасова слідча комісія не знайшла, — говорить 33-річна Мар'яна Безугла, народна депутатка від "Слуги народу", голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, що розслідувала справу "вагнерівців". 15 листопада оголосила результати роботи комісії. На питання журналістів депутатка відповідати не захотіла.

29 липня торік білоруські правоохоронці затримали 33 найманців із неофіційної російської приватної військової компанії Вагнера в санаторії під Мінськом. 14 серпня стало відомо, що їх видали Москві. ЗМІ повідомляли, що українські спецслужби готували масштабну операцію із затримання бойовиків, для чого виманили їх у Білорусь. Операція зірвалася нібито після того, як силовики доповіли Офісу президента. Там дали вказівку про відтермінування, писав редактор "Цензор.Нет" Юрій Бутусов.

У звіті ТСК повідомили — не знайшли підтвердження, що президент Володимир Зеленський особисто наказав керівнику Головного управління розвідки Міноборони відтермінувати операцію. А голова Офісу президента Андрій Єрмак не має повноважень давати такі розпорядження, заявила Безугла.

Комісія підтвердила опитування російських військових і найманців українською розвідкою — для нібито роботи в Сирії та Лівані. Провели понад 2 тис. "співбесід". Відібрали майже 500 людей, які становили оперативний інтерес. Встановили особи 396.

— Захід завершили і його можна вважати успішним, — каже Безугла.

Інформацію передали в СБУ на початку липня 2020 року. Там наприкінці червня запропонували виманити й затримати 33 осіб. Операцію планували на 25 липня, але відклали на 30 липня. Хто ухвалив це рішення, ТСК встановити не змогла.

— Результати комісії такі, як хотів побачити замовник — Офіс президента, — говорить 47-річний Борислав Береза, колишній народний депутат.

— Саме тому ТСК повідомила, що операція була, її зірвали. Але хто це зробив — невідомо. Комісія знає лише, що 100 відсотків не Єрмак і не Зеленський.

Нікого не робитимуть крайнім. Або навпаки — скажуть, що це Порошенко зірвав.

Днями оприлюднять висновки міжнародні журналісти-розслідувачі з "Білінгкет". Щось мені підказує, що їхня інформація відрізнятиметься від звіту ТСК. На Банковій клеїтимуть дурня. Скажуть, що це люди не так зрозуміли. Владу багато разів ловили на брехні та маніпуляціях. Але на неї це ніяк не вплинуло.

Зараз ви читаєте новину «"У зливі справи "вагнерівців" не шукатимуть крайніх"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути