пʼятниця, 01 серпня 2008 18:06

У Верховній Раді купили шахи за 200 тисяч гривень

Автор: фото: Ольга СМАЛЮХІВСЬКА
  Через гарний попит у книжковий магазин Верховної Ради майже щодня завозять поповнення
Через гарний попит у книжковий магазин Верховної Ради майже щодня завозять поповнення

У четвер у Верховній Раді відбулося позачергове засідання. Депутати зібралися на один день. Прийшли й торгівці книжками. Розклали їх біля гардеробу при вході.

Книжок було менше, ніж зазвичай. Під час сесії в асортименті книжкової лавки є досить дорогі примірники. Наприклад, Біблію у шкіряній обкладинці з позолоченими краями сторінок можна купити за 2200 грн, а подарунковий фотоальбом про музеї світу обійдеться в 6 тис. грн.

— Якщо не збираєтеся купувати цю книгу, то не чіпайте її! — обурюється одна з продавщиць, коли кореспондент "ГПУ" хоче подивитися фотоальбом про паризький музей "Лувр".

Продавців кілька. Вони неохоче розповідають, що депутати переважно беруть книжки або в подарунок колегам по парламенту, або для власних бібліотек. Частими гостями називають "бютівця" Миколу Томенка, комуніста Петра Симоненка, "нашоукраїнців" Ірину Геращенко, Лілію Григорович та Віктора Шемчука.

— Часто купую дитячі книжки для своєї маленької племінниці, — каже "нашоукраїнка" Лілія Григорович, 50 років. — Нещодавно для відпочинку купила книжку "Глянець" Юлії Висоцької. Зазвичай купую українською мовою. Але якщо книжка цікава, то можу і російську.

Якщо не збираєтеся купувати, то не чіпайте!

На подарунок колегам-депутатам купує історичну літературу та афоризми. "ГПУ" зустрічає у книжковій лавці 37-річного Віктора Шемчука — він купує кримінально-процесуальний кодекс. Віддає книжку своїй помічниці.

— Я краще в Севастополі купила б, щоб звідси таку велику і важку не тягти, — зауважує вона.

— Наука не буває важкою, — повчає Шемчук і витягає з гаманця 100 грн. Купує ще кілька книжок і йде.

Продавець говорить, що депутату сподобався "Генералісимус" за 800 грн.

— Але поки що не взяв. Він же не може всі книжки за один раз скупити. Ще прийде, — роздумує жінка.

Через добрий попит книжки до парламенту завозять майже щодня. У середньому за день продають на 2–3 тис. грн.

— Продажі залежать від того, як ідуть справи у сесійній залі, — каже продавець. — Якщо там у депутатів іде робота, в них гарний настрій, то і до нас вони частіше заходять і щось купують.

На першому поверсі є ще одне місце, де нардепи можуть залишити кругленьку суму грошей: розкладка з коштовностями. Тут теж часто можна побачити народних обранців, які щось розглядають або купують. В асортименті — маленькі золоті тризуби, прищіпки на краватку, келишки, ікони та статуетки. Найдорожчі тут ексклюзивні шахи із золота, срібла та цирконію за 200 тис. грн. Але в парламенті вони пролежали кілька днів — хтось їх купив.  Прізвище власника продавець не каже.

На третьому поверсі парламенту для депутатів постійно влаштовують виставки, де вони теж можуть щось придбати. Однією з останніх була виставка картин українських художників. Їх представили близько півсотні. Найдешевші — по 4 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «У Верховній Раді купили шахи за 200 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути