пʼятниця, 28 березня 2008 18:01

Туск і Немиря не дали Тимошенко впасти

Автор: фото: reuters/Gleb Garanich
  Прем’єри України і Польщі — Юлія Тимошенко і Дональд Туск — учора підписали кілька міждержавних угод і випили шампанського
Прем’єри України і Польщі — Юлія Тимошенко і Дональд Туск — учора підписали кілька міждержавних угод і випили шампанського

Сьогодні прем"єр-міністр 47-річна Юлія Тимошенко зустрілася зі своїм польським колегою 50-річним Дональдом Туском. Після годинної розмови з нею він заявив, що зачарований співрозмовницею й не хоче їхати з України.

У залі клубу Кабінету Міністрів біля сцени ставлять прапори двох країн. За 10 хв. до початку зустрічі заходить Дональд Туск із польськими урядовцями. Вони не знають, куди сідати. Стають в кутку. Підходить віце-прем"єр із питань євроінтеграції Григорій Немиря, 47 років.

— Тут Юлія Володимирівна зустрічатиметься з американським президентом Бушем, — каже до Туска. — У цьому залі зніматимемо протокольну частину зустрічі.

Польський прем"єр усміхається. З іншого кінця зали на високих підборах у світлому костюмі виходить Тимошенко. Туск прямує назустріч. Вони тиснуть руки на фоні національних прапорів. За кілька хвилин ідуть до іншої кімнати.

Українські й польські урядовці понад годину тупцюють і перемовляються. Виходять прем"єри. Туск проводить Тимошенко до своєї делегації й кожного представляє.

— Дуже приємно познайомитися, — усміхається їм прем"єрка.

Делегації сідають за круглий стіл. Тимошенко й Туск — навпроти одне одного. Вона каже, що рада зустрічі.

— Хтось перекладає? — роззирається Тимошенко. — Так? Добре.

Поляки одягають навушники, щоб почути переклад. Туск слухає без них.

— Ми досягли великих економічних успіхів у переговорах, — каже прем"єрка. — Дуже радіємо, що цей візит відбувся.

Тимошенко відпиває, зачіплюється каблуком за килим і ледь не падає

— Ця зустріч мала для нас велике значення, — додає Туск. — Наша розмова була дуже сердечною.

Журналістів просять вийти. За 15 хв. запрошують повернутися. Юлія Тимошенко та Дональд Туск підписують документи про співпрацю під час підготовки до футбольного чемпіонату Євро-2012, створення польсько-українського Європейського університету і малий прикордонний рух. Остання угода дозволяє їздити до Польщі без віз українцям, які живуть у 50-кілометровій прикордонній зоні.

Офіціанти виносять келихи із шампанським. Прем"єри чокаються. Коли Тимошенко відпиває, то зачіплюється каблуком за килим і ледь не падає. Її швидко підхоплюють під руки Туск та Немиря. Кілька секунд вона голосно сміється.

— Я не приховую, що під великим враженням від нашої зустрічі, — говорить Туск до Тимошенко. — Під час розмови ми "від руки" вирішували проблеми. Хоча розмова була довшою, ніж передбачалося. Але не настільки, як хотілося б. Тому чекаємо вашого приїзду до Польщі.

Прощається із прем"єркою, виходить на вулицю й сідає у сріблястий "фольксваґен". За ним їдуть ще дев"ять таких авто із польськими урядовцями. Колону супроводжує міліція.

Зараз ви читаєте новину «Туск і Немиря не дали Тимошенко впасти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути