Ексклюзиви
четвер, 29 квітня 2021 06:21

"Треба зменшити привілеї, що дає політика"

Народний депутат від "Слуги народу" 34-річний Олег Арсенюк влаштував бійку в розважальному закладі "Бочка" в Черкасах 23 квітня. Це сталося близько 20:00. Нібито вимагав продовження бенкету з нагоди річниці аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Отримав закриту черепно-мозкову травму, забої голови, за повідомленням поліції. Про це у фейсбуку написав ексгенпрокурор Юрій Луценко.

Арсенюк — голова підкомітету з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. У парламент пройшов від округу №195 на Черкащині.

Напередодні у скандали потрапили його колеги по фракції — 48-річний Микола Тищенко й одноліток Євгеній Шевченко. Тищенко влаштував вечірку у столичному готелі "Фейрмонт" на день народження дружини під час жорсткого карантину в Києві. А Шевченко їздив у Мінськ на зустріч до самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. Сказав, що 36% українців хотіли би бачити того президентом України.

У фракції почали збирати підписи за виключення Шевченка. Однак, за словами голови Верховної Ради Дмитра Разумкова, той був у відпустці під час поїздки до Мінська.

Ситуацію Тищенка розгляне політична рада партії у травні.

— У нас є догани різного рівня. Зокрема, на кілька місяців позбавити права голосу. Це суттєве покарання для учасника керівного органу партії, — каже про покарання для Тищенка голова партії Олександр Корнієнко, 36 років. — Щодо Шевченка триває збір підписів за виключення з фракції. Я підписався і раджу це зробити колегам.

— Громадяни, які проголосували за цю партію, мають відповідати за свій вибір, — говорить політолог 55-річний Віталій Бала.

— Народні депутати повинні нести адміністративну чи кримінальну відповідальність. Євгеній Шевченко поїхав до друга держави-агресора. Про що він там розмовляв, чи не завербували його спецслужби Білорусі? Маємо говорити про те, чи займатиметься ним СБУ.

Миколу Тищенка не покарають більше ніж штрафом. Хуліганськими діями Арсенюка повинна займатися поліція.

Політична відповідальність не з'явиться, доки в Україні не буде сформована еліта. У Прибалтиці депутати й міністри під час економічної кризи 2009-го урізали собі зарплати. В Україні — люди при владі себе жодним чином не проявили в цей час.

Треба зменшити до мінімуму всі привілеї, що дає політика. Можливо, так ми сформували би групу людей, які справді хочуть займатися державотворенням.

Зараз 90 відсотків у Верховній Раді — випадкові люди. Такі почали приходити з 2004 року. Після помаранчевої революції лідери отримали кредит довіри. Бачимо, кого понабирали. Потім Янукович привів у владу незрозуміло кого. Парламент 2014-го, який обрали після Революції гідності, був найбільш патріотичний і найменш професійний. "Зелена" влада продемонструвала, що немає межі некомпетентності.

— На Черкащині депутат влазить у бійку тільки задля того, щоб його піднесли і для нього ресторан працював довше. Тамтешній губернатор Олександр Скічко дискредитує область і бренд "Слуги народу", коли відвідує заборонені заходи (був на вечірці нардепа Миколи Тищенка під час жорсткого карантину в Києві. — ГПУ). Ці люди не думають про політичні перспективи ні президента, ні політичного проєкту, — говорить політолог 32-річний Микола Давидюк. — А рейтинг партії тим часом зменшується, довіра падає, зростає невдоволення населення діями влади.

У країні є проблема з ­репутацією та довірою. Політична культура збільшується, але вона ще не на тому рівні, щоб через скандали політики мусили йти у відставки, як у Європейському Союзі чи США. До цього ще не дійшли навіть члени Євросоюзу Польща й Румунія. Це довгий процес.

Зараз ви читаєте новину «"Треба зменшити привілеї, що дає політика"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути