Ексклюзиви
понеділок, 17 березня 2008 17:59

Тимошенко погрожує заблокувати парламент

Тимошенко погрожує заблокувати парламент

Народні депутати від фракції БЮТ можуть у вівторок відмовитися працювати, якщо Верховна Рада не розгляне питання про дострокові вибори столичного мера і міськради Києва. Прем"єр-міністр та лідерка БЮТу 47-річна Юлія Тимошенко заявила про це у неділю.

— Пустопорожні балачки про боротьбу з корупцією закінчилися, — каже вона. — Починаються реальні дії. Ми подолаємо політичну корупцію в Києві, як би нам не намагалися заважати у нашій боротьбі.

У руках Тимошенко тримає стос паперів. Це — коаліційна угода БЮТу й НУ-НС. Прем"єрка нагадує, що цим документом передбачалися дострокові вибори у столиці. БЮТ уже вніс відповідний проект постанови до парламенту.

— Є матеріали і документи, підготовлені робочою урядовою групою і передані в спеціальну слідчу комісію Верховної Ради, — каже глава уряду. — Вона невідкладно розбереться з цим, і у вівторок ми будемо готові проголосувати постанову про дострокові вибори мера Києва і міськради.

Прем"єрка сподівається, що блок НУ-НС підтримає постанову. Голова  "нашоукраїнців" В"ячеслав Кириленко запевнив, що так і буде. Однак члени фракції Василь Петьовка, Анатолій Матвієнко, Микола Кульчинський говорять, що голосувати слід лише після оприлюднення висновків слідчої комісії.

— Це рекет серед білого дня! — обурюється діями прем"єр-міністра Матвієнко. — Є закон, і керуватися потрібно винятково ним, подобається людина комусь чи ні. Інакше завтра ця коса піде по всіх мерах і буде молотити! Це просто встановлення диктатури.

Тимошенко може піти у відставку з посади глави уряду і балотуватися на київського міського голову

Голова Секретаріату президента 44-річний Віктор Балога також розкритикував вимоги Юлії Тимошенко:

— Не хочу бути передвісником сумних подій, але Верховну Раду знову може охопити криза. Її каталізатором стане поведінка фракції БЮТ, адже вона оголосила ультиматум: або відставка Леоніда Черновецького, або блокування Ради.

— Юлія Володимирівна у Києві має підтримку більше 30 відсотків, і жодна політична сила не наближається до цього показника, — каже політолог Михайло Басараб, 30 років. — Вона вважає несправедливим те, що має такі симпатії і не контролює посаду столичного мера та Київраду. Хоче це виправити.

Політолог вважає, що цього остерігається президент. Адже Тимошенко може сама демонстративно піти у відставку з посади глави уряду і балотуватися на київського міського голову. А це гарний стартовий майданчик для майбутніх президентських виборів. Басараб наводить приклад мера Парижа Жака Ширака, який 1995 року став президентом.

Питання перевиборів столичної влади перед достроковими виборами було одним із гасел "Народної самооборони" Юрія Луценка. БЮТ і НУ-НС планували провести їх ще до початку цього року.

Знову це питання підняли минулої середи на засіданні Кабінету Міністрів. Тоді "нашоукраїнець" Олександр Омельченко звинуватив Секретаріат президента у "кришуванні та опікунстві" Черновецького. Уряд попросив Віктора Ющенка відсторонити столичного міського голову від виконання обов"язків голови Київської міської державної адміністрації. Наступного дня президент це зробив. Також створив слідчу комісію із розслідування діяльності Черновецького. Працюватиме вона 15 днів.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко погрожує заблокувати парламент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути