вівторок, 22 липня 2008 17:18

Тимошенко подарувала Меркель скатертину

Автор: фото: REUTERS/Kостянтин Чернічкін
  Зустріч прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко та канцлера Німеччини Ангели Меркель тривала півгодини
Зустріч прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко та канцлера Німеччини Ангели Меркель тривала півгодини

У понеділок канцлер Німеччини 54-річна Ангела Меркель відвідала Україну. Це перший її візит до нашої держави на нинішній посаді. Тривав він менше 6 год.

Гостю зустрічали, як глав держав. За кілька годин до її приїзду майже 100 міліціонерів перекривають вул. Банкову. На подвір"ї Секретаріату президента шикується почесна варта Міністерства оборони.

Президент Віктор Ющенко, 54 роки, чекає на Ангелу Меркель біля будинку Городецького. Тримає букет білих фрезій та ромашок.

— Хеллоу! — усміхається канцлер, коли виходить із машини.

— Хеллоу! — відповідає Ющенко. Цілує гостю.

Спілкуються наодинці. За протоколом розмова мала тривати 15 хв. Та говорили втричі довше.

Потім для Ангели Меркель влаштовують обід. На ньому була  прем"єрка 47-річна Юлія Тимошенко. Мовляв, на її присутності наполягла гостя, бо симпатизує главі українського Кабміну.

На спільну прес-конференцію Ангела Меркель та Віктор Ющенко запізнюються на півгодини.

Ющенко тримає букет фрезій та ромашок

— Шановні колеги, не заважайте телеоператорам, — каже голова прес-служби президента Олег Кошелєв журналістам. — Дайте можливість попрацювати, щоб була гарна картинка як у нас, так і в Європі.

Заходить канцлер Німеччини, за нею глава Української держави.

— Європейська тематика забрала в нас багато часу, — каже Віктор Ющенко про переговори з Меркель. — Зусилля європейських країн і України дали можливість досягнути порозуміння щодо угоди про асоціацію. Це — прогрес.

Ангела Меркель слухає переклад, схвально киває.

— Восени відбудеться саміт ЄС-Україна, — говорить вона. — Майбутню посилену угоду можна класифікувати як угоду про асоційоване членство. Це суттєвий крок. Однак не слід це плутати з конкретними перспективами вступу України до ЄС. Це питання не стоїть на порядку денному.

— Ми легкості й не чекаємо, — каже на це президент. — Нам важливо знати порт приписки, щоб потім вибирати, який вітер для нас попутний, а який — ні.

Нам важливо знати порт приписки, щоб потім вибирати, який вітер для нас попутний, а який — ні

Канцлер зазначає, що колись Україна обов"язково стане членом Альянсу. Додає, що рішення про приєднання нашої держави до Плану дій з набуття членства в НАТО ухвалюватимуть, зважаючи на інтереси держав — членів блоку та України.

— Тут не йдеться про права вето чи штучні обмеження, — запевняє Ангела Меркель.

Після прес-конференції Віктор Ющенко проводить її до воріт секретаріату. Канцлер їде до Юлії Тимошенко. Зустріч триває півгодини. Прем"єр дарує гості вишиту скатертину. Після зустрічі повідомляє, що домовилися з Меркель активніше співпрацювати в енергетичній сфері та обговорили кілька інвестиційних проектів у галузі житлово-комунального господарства.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко подарувала Меркель скатертину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути