Ексклюзиви
середа, 14 грудня 2011 05:15

Тимошенко не привезли на апеляцію

У вівторок зранку під столичним Апеляційним судом стоять кілька тисяч людей. Тримають прапори партії "Батьківщина". На паркані суду кріплять плакат "Янукович — кат України". Паркан, ятки та рекламні щити обклеєні наліпками з портретами екс-прем'єра Юлії Тимошенко. У суді мають розглянути апеляцію на вирок щодо неї. Юлію Тимошенко не привозять — вона погано почувається.

27-поверхова будівля суду та просторий двір із зеленим газоном огороджені решітчастим парканом заввишки 2,5 м. На верхівці воріт — подвійний ланцюг. Протиснутися може одна людина. У щілину намагаються одночасно пройти сотня "бютівців" і журналістів. "Беркут" виштовхує їх подалі. Деякі журналісти обходять будівлю та перелазять через паркан.

— Що ви робите? Чому ви тут стали? — лупить по плечу одного з "беркутівців" голова громадської організації "Громадянський опір" Олександра Кужель, 58 років. — А, я знаю. Ви тут з дєвочкамі потіскаться прийшли.

Міліціонери сміються, але з місця не рушають.

— Що це за маразм? — каже Андрій Шкіль, 48 років. Підхоплює гімн, що лунає з динаміків, та сильніше налягає з іншими на ворота. — Ще не вмерла Україна! Хлопці, а ну взяли!

— Р-раз! — командує хтось з іншого кінця. — А теперь на себя! Два!

Чоловіки хвилями розхитують ворота. Паркан витримує.

О 9.50 до воріт суду під'їжджає вантажівка з брезентовим верхом. На ній "бютівці" привезли звукопідсилювальну апаратуру. Вантажівку оточують близько 50 міліціонерів у шоломах, стають у кілька рядів, беруть один одного під руки.

— Вони намагаються знищити нашу Юлю фізично! — перший заступник голови "Батьківщини" 47-річний Олександр Турчинов кричить у мікрофон. Він стоїть у дворі суду. Перед ним — кордон міліції. З іншого боку паркан обступили мітингувальники. — Замість ліків вона отримала знущання, замість лікування — в'язницю. Банду геть!

— Геть! — підтримують люди.

— Донецкую мафию — на нары!

— Щоб він на вертольоті розбився, падло! — хтось кричить.

У киянки 75-річної Тамари на грудях значок із портретом Тимошенко з жовто-блакитною стрічкою. Свого прізвища вона не називає. Каже, в її дітей — бізнес.

— Тут ми стоїмо за себе, бо Юля — це частина нас. Як із нею таке зробили, то я не певна, що завтра буде зі мною чи моїми дітьми. Слів вони не чують. Єдине, що залишилося — сила. Я що можу — дати йому по голові прапорцем, — б'є міліціонера, який стоїть до неї спиною. Він цього не відчуває. — Але доведуть — я вийду на вулицю і візьму цеглину. У Києві ходить жарт: "Добрий день" — "Добрий день!" — "А чи кулемет змастили?"

— Мені жінка розказувала, яка в Межигір'ї працює, що Янукович обідає з часу до трьох. Обізатєльно з ним ще чоловік 100 їдять — пахани з Донбасу та інших регіонів на вертольотах прилітають. І дві години точиться бєсєда. Звісно, про те, щоб нам краще жити було. Казала, ікра там носиться відрами, — говорить Ганна Воронова з Бориспільського району Київщини.

Об 11.00 депутатів запускають до суду. Для журналістів у сусідній будівлі йде відеотрансляція в конференц-залі.

— Вимагаємо відводу головуючого судді Олени Сітайло, — заявляє клопотання адвокат Юрій Сухов, 42 роки. — Вона заангажовано розглядає справу, не задовольнила жодного клопотання захисту під час попереднього засідання 1 грудня.

— Це ваші суб'єктивні судження, — каже прокурор Олександр Микитенко. — Просимо залишити клопотання без розгляду.

Суддя скидає папери в один стос, випускає повітря крізь стиснуті губи та виходить із кімнати. Ногою відсуває стілець.

— Суд іде до нарадчої кімнати, — кидає на ходу.

Повертається за годину. Відмовляє в задоволенні клопотання. Захист оголошує про відвід усієї колегії суддів. Це клопотання також відхиляють. Захист просить не розглядати справу без Тимошенко. Суд оголошує перерву до середи — "щоб дати Тимошенко повторну можливість узяти участь у засіданні".

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко не привезли на апеляцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути