Ексклюзиви
пʼятниця, 21 квітня 2017 07:45

Суддям Конституційного суду хочуть платити по 400 тисяч

— У проекті закону, який нещодавно прийняли в парламенті в першому читанні, зар­плата судді Конституційного суду — 400 тисяч гривень на місяць. У рік у нас виробництво на душу населення — 55 тисяч. Не маю заперечень, коли в приватному секторі платять мільйони. Але не може бути з податків у одних людей ­зарплата 300–400 тисяч гривень, а в інших — у 100 разів менше, — каже народний депутат, колишній міністр фінансів 63-річний Віктор Пинзеник.

11 квітня Верховна Рада відхилила законопроект про Конституційний суд. Депутати понад 5 год. розглядали 911 поправок до нього. Закон прийняли у першому читанні в лютому цьогоріч. За ним суддя КС має отримувати зарплату — 400 тис. грн на місяць. Проект закону розробила Рада з питань судової реформи при президентові. Повернутися до нього депутати зможуть восени. Зараз судді КС отримують від 37 до 42,7 тис. грн зарплати на місяць.

— Судді повині отримувати достойні гроші. Але скільки українському чиновнику не плати, якщо можна вкрасти — вкраде, — говорить політолог 61-річний Олександр Кочетков.

— Президент хоче контролювати Конституційний суд, тому йде назустріч його членам. Якщо їм підвищать зар­плату, то в них не виникатиме потреби вигадувати, звідки мають великі статки.

Розмір зарплати суддів не впливає на якість рішень, які вони ухвалюють після телефонного дзвінка згори.

— Якщо підвищувати зар­плати без загального очищення системи, толку не буде. Вони просто стануть приємним бонусом до хабарів, — каже економіст 38-річний Тарас Загородній.

— У розвинутих країнах зарплата державних службовців менша, ніж у середньому в приватному секторі. Але чиновник отримує стабільне життя, підвищену пенсію, податкові пільги. В Україні бракує невідворотності покарання. Cуддя районного суду має отримувати зарплату на рівні 2—3 тисяч доларів (від 50 до 80 тис. грн. — ГПУ). Водночас він повинен розуміти, що за порушення закону його посадять. Те ж стосується спеціалізованих судів.

Зараз ви читаєте новину «Суддям Конституційного суду хочуть платити по 400 тисяч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути