Ексклюзиви
вівторок, 18 грудня 2007 15:19

"Створенням єдиної партії займатиметься Кириленко"

  Віталій Бала: ”У недалекій перспективі прохідний бар’єр на виборах до парламенту піднімуть”
Віталій Бала: ”У недалекій перспективі прохідний бар’єр на виборах до парламенту піднімуть”

Днями лідери Української народної партії — Юрій Костенко, "Собору" — Анатолій Матвієнко та "Народної самооборони" — Тарас Стецьків заявили про неможливість створення на основі НУ-НС єдиної націонал-демократичної партії. Хоча перед достроковими парламентськими виборами зобов"язалися це зробити. Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, 41 рік, вважає ті заяви спробою виторгувати побільше привілеїв.


Чому лунають такі заяви?

— Проблема української політики в тому, що багато людей хочуть бути вождями. Ці заяви — прояв особистої позиції окремих керманичів. Вони хочуть під час злиття партій виторгувати собі якісь привілеї. Бо, скажімо, УНП Костенка в союзі з Народним рухом ще може на щось розраховувати. А от життєздатність того ж "Собору" — під великим сумнівом.

Створення єдиної партії — це головний спосіб зберегти "Нашу Україну", яка була б опорою Віктора Ющенка й висунула б його на другий президентський термін. І суперечки в НУ-НС є спробами перехопити ініціативу у створенні такої партії. Утім, уже ясно, що займатися партійним будівництвом буде В"ячеслав Кириленко під контролем Секретаріату президента.

Але Матвієнко заявив про наміри створити "Українську правицю" як єдину праву партію національного спрямування...

— Такою є, скоріше, "Свобода" Олега Тягнибока з його жорсткою право-націоналістичною позицією. Розпорошувати ж електорат, який підтримує Українську народну партію, "Нашу Україну", "Народну самооборону" та інші партії блоку недоречно. Бо можуть програти усі.

Чи зможе "Народна самооборона" перетворитися на партію соціалістичного типу та зайняти нішу Соцпартії?

— СПУ більше соціал-демократичного спрямування. А соціалістичну нішу сьогодні займає БЮТ. "Народна самооборона" виникла як третя сила на помаранчевому полі. Уклавши серйозні кошти, з неї можна побудувати партію. Але це знову ж таки призведе до розпорошення голосів виборців і лише тішитиме амбіції окремих політиків.

Позиція фракції Блоку Литвина абсолютно неконструктивна

Із точки зору розвитку держави найкращою є двопартійна система з БЮТу та Партії регіонів. Нині в "Нашої України" є шанс стати третім серйозним гравцем. Усі інші партії будуть лише сателітами цих сил і самостійно навряд чи зможуть у подальшому проходити до парламенту. Гадаю, в недалекій перспективі прохідний бар"єр на виборах до Верховної Ради піднімуть. Бо уже видно, що позиція найменш чисельної в парламенті фракції Блоку Литвина абсолютно неконструктивна. Не може від двох-трьох депутатів залежати доля держави.

Матвієнко також заявив, що він за широку коаліцію у складі БЮТу, НУ-НС і Партії регіонів. Чи значить це, що блок НУ-НС може розколотися?

— Створення широкої коаліції — це намагання таких політиків, як Анатолій Матвієнко врятувати свої партії. Вони побоюються, що в демкоаліції БЮТ поглине "Нашу Україну — Народну самооборону". Але для широкої коаліції потрібні спільні ідеологічні або програмні засади з точки зору розвитку держави. Інакше це просто балаканина. Таке об"єднання найближчим часом нереальне.

Зараз ви читаєте новину «"Створенням єдиної партії займатиметься Кириленко"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути