Ексклюзиви
середа, 23 січня 2008 18:28

Стретович пропонує нові вибори в Ірпені

Учора в Міжнародному центрі культури і мистецтв профспілок України пройшов круглий стіл "Роль судів у рейдерському захопленні влади: приклад Ірпеня". Обговорювали вибори ірпінського міського голови, що відбулися ще 17 червня торік. У місті досі не можуть розібратися, хто ж є чинним мером.

Наприкінці березня 2007-го міська рада Ірпеня висловила недовіру градоначальнику Мирославі Свистович. 5 квітня Верховна Рада призначила там дострокові вибори, на яких переміг Олег Бондар. У листопаді того ж року суд встановив, що висловлення недовіри Свистович було незаконним, і зобов"язав поновити її на посаді. Київський апеляційний адміністративний суд за новими обставинами взяв до розгляду цю справу ще раз.

Обговорити ситуацію на круглому столі прибули нардеп від фракції НУ-НС Володимир Стретович, 49 років, та правозахисник і колишній нардеп Степан Хмара. Присутніми були і представники обох сторін.

Бондар через проблеми зі здоров"ям не приїхав. Головує на засіданні керівник Українського юридичного товариства Олег Березюк. Просить не політизувати питання.

— Ми повинні зрозуміти, що робити, аби ситуація більше не повторювалася, — говорить він. — Ні для кого не секрет, що суди у нас корумповані, й це може дестабілізувати ситуацію в країні.

— У даному випадку маємо двох легітимних голів, — констатує Стретович.

Каже, що рішення про перевибори Верховна Рада прийняла після указу президента про її розпуск. Відповідно, воно не є легітимним. Стретович говорить, що прихильники Мирослави Свистович не знаходили своїх прізвищ у списках. Пропонує знову провести в Ірпені вибори.

— Нехай громада, яка все це бачить, знову визначиться. Ми проведемо культурні прозорі вибори, під камерами, — продовжує "нашоукраїнець". — Міська рада поставила себе поза законом — нехай там також будуть вибори.

Маємо двох легітимних голів

Відповідати Стретовичу береться керівник юридичного відділу міськради Костянтин Карєв. Він говорить, що 24 січня Вищий апеляційний суд має знову розглянути це питання і встановити, законно чи ні міськрада висловила недовіру Мирославі Свистович.

— Як ми можемо казати, законно чи незаконно, якщо рішення буде лише завтра? — запитує.

Звинувачує протилежну сторону в тиску на суд, бо обговорення проводиться напередодні засідання. Стретович заперечливо хитає головою.

Карєв запевняє, що жодної скарги від прихильників Свистович немає. Стретович хоче відповісти, але депутати Ірпінської міськради вигукують, щоб не перебивав Карєва. Стретович устає та хоче йти. Каже, що має іншу зустріч.

— Ганьба! — викрикують із зали депутати.

Стретович повертається і каже:

— Стоїть питання. Як це питання буде вирішене? Чому мер попала в опалу? Тому що вона землю не хотіла роздавати.

Стретович іде. Мирослава Свистович запевняє, що недовіру їй висловили з процедурними порушеннями.

— Це дійство і виборами назвати було важко, оскільки вони відбувалися з колосальними порушеннями на цілій низці дільниць, — додає про позачергові вибори.

Зараз ви читаєте новину «Стретович пропонує нові вибори в Ірпені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути