Ексклюзиви
вівторок, 13 лютого 2018 06:20

Cтанцію метро Петрівка перейменували на Почайну

8 лютого станцію метро Петрівка Київрада перейменувала на Почайну. Змінили й назву "синьої" гілки з Куренівсько-Червоноармійської на Оболонсько-Теремківську.

Цю станцію метрополітену відкрили 19 грудня 1980 року. Названа на честь радянського партійного діяча, одного з організаторів Голодомору Григорія Петровського. Почайною називалася річка, яку згадують у літописах. У ній хрестили киян за князя Володимира в X ст. Водойма розділяє Оболонь і Поділ.

— Ідея перейменування з'явилася кілька років тому, — каже києвознавець 40-річна Анабелла ­Моріна. — На сайті Київради реєстрували відповідні петиції. Проте достатньої кількості голосів вони не набирали. Бо про історичну річку багато хто забув. Тоді попросили мера викреслити з топографії кривавого Петровського, замінивши на історичну назву літописної річки. Вона тече поряд із метро. Кличко нас підтримав.

У метрополітені збираються замінити букви на пероні, передрукувати всі карти, схеми, змінити навігацію і вказівники на інших станціях.

Окрім цього депутати дали назви восьми новим вулицям у Подільському районі. Їх найменували на честь генерал-хорунжого Армії УНР Всеволода Змієнка, письменника Олександра Олеся, генерал-хорунжого Армії УНР Олександра Грекова, родини Крістерів. Останні були саксонськими підприємцями-садівниками, у XIX–XX ст. володіли садибою в місті, пропагували культурне садівництво. Від вул. Сирецько-Садової до просп. Правди вестиме вул. Северина Наливайка — на честь козацького ватажка, який керував повстанням 1594–1596 років у Речі Посполитій. Також на карті міста з'явилися вул. Квітникарська, Гаванська та Зарубинецька, де у 1970-х розкопали поселення зарубинецької культури.

— Це квартал новобудов. Люди просили назвати вулиці, щоб оформити свідоцтво, вводити в експлуатацію будівлі й реєструвати мешканців, — говорить депутат Київради 50-річний Олександр Березніков.

Зараз ви читаєте новину «Cтанцію метро Петрівка перейменували на Почайну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути