пʼятниця, 19 жовтня 2007 18:11

"Соціалістична партія — це політичний цвинтар"

  Василь Волга каже, що його виключили з Соцпартії за бажання скинути Олександра Мороза з посади голови СПУ
Василь Волга каже, що його виключили з Соцпартії за бажання скинути Олександра Мороза з посади голови СПУ

Із Соціалістичної партії за порушення її статуту виключили народного депутата Василя Волгу, 39 років. Мовляв, не ходив на засідання Голосіївського райкому партії, членом якого був.

Волга в інтерв"ю "ГПУ" називає інші причини свого виключення.

— Я вів роботу щодо зміни керівництва партії, — каже політик. — Конфлікт між мною та Олександром Морозом вийшов назовні. Це вже не Соціалістична партія України. Вона такою залишилася лише за назвою. Насправді ж надто заплуталася в політичних компромісах. Тактичною ціллю постійно були крісла спікера чи міністрів. Задля цього  жертвували ідеологією.

У Соцпартії багато тверезомислячих і розумних людей. Сподівався, що отримаю їхню підтримку й нам удасться домогтися зміни Мороза. На жаль, мені це не вдалося.

Чи хотіли ви очолити Соцпартію?

— Я хотів запустити процес демократичних виборів у партії. Свою кандидатуру  обов"язково виставляв би. Та усвідомлюю, що в партії є більш достойні люди. На жаль, ці спроби виявилися марними. Мало того, вже підготовлено особисті справи на виключення людей, які мене підтримували. Не доведи Господи таким, як Мороз, дати владу в такі роки, як 1937-й.

Ви оскаржуватимете своє виключення?

— Якщо я зараз це оскаржуватиму, то навряд чи вдасться чогось добитися. Рано чи пізно вони мене тоді з"їздом виключать. Я ж бачу, яка ситуація: реанімувати Соціалістичну партію нереально. Це — політичний цвинтар.

Чи змушували вас агітувати проти Партії регіонів?

— Ні, це було не так. Я казав, що мені запропонували провести виборчу кампанію в Донецькій області, щоб забрати голоси в Партії регіонів. Уважаю це неприпустимим. Ми були союзниками по коаліції. Я відстоював ідею спільного блоку між СПУ та Партією регіонів.

Чому цього не відбулося?

— Позиція Олександра Олександровича непослідовна. За два місяці до виборів він зібрав фракцію і разом із Цушком переконував, що лише у блоці з Партією регіонів ми можемо виграти вибори.

На той момент пропонувалося пропорційно розставити членів Соцпартії у списку Партії регіонів. Модель абсолютно твереза. Але Олександр Олександрович захотів якихось додаткових преференцій і керівництво Партії регіонів відмовилося від цього. Тоді Мороз повертається в інший бік і говорить, що блок із "Регіонами" неприпустимий.

Луценко сказав, що губить справу Соцпартії саме Мороз

Чому вас не включили до списку "Регіонів"?

— У мене хороші стосунки з чільниками Партії регіонів. Заздалегідь було зрозуміло, що кампанія Соцпартії буде програшною, й на знак протесту я "вийшов" зі списку. А йти за списками Партії регіонів... Я соціаліст, а не ліберал.

А "регіонали" пропонували вам йти до них?

— Були різні перемовини. Офіційних пропозицій не надходило.

А як потрапив до їхніх списків Андрій Деркач?

— Не розкажу. Це не моя таємниця.

Ви казали, що створюватимете власну партію.

— Нині триває підготовча робота. Консультуємо щодо створення лівоцентристського проекту. Тобто партія буде реально відстоювати соціал-демократичні, соціалістичні засади.

Чи є люди у СПУ, готові приєднатися до вашого проекту?

— Так. Це ті, хто мене підтримував.

Із Соцпартії свого часу вийшли такі люди як Наталія Вітренко, Іван Чиж, Йосип Вінський, Юрій Луценко. Чому багато яскравих особистостей ідуть із Соцпартії?

— Із Олександром Морозом щось сталося. Думаю, що це вже вік. Луценко — мій ідеологічний ворог, популіст і людина, яка заради крісла готова "покласти" на інтереси України. Та попри це мушу сказати, що він не помилився в оцінці Мороза. Коли Луценко був членом Соцпартії та міністром внутрішніх справ, відбулася цікава нарада. Ми зібралися в одного з міністрів-соціалістів без Мороза та Мендуся. І тоді Луценко сказав, що губить справу Соцпартії саме Мороз. І ми маємо зробити усе, щоб його усунути. Я тоді жорстко виступив проти Юрія Віталійовича. Хоча нині розумію, що він довше був із Морозом і більше встиг розібратися.

Зараз ви читаєте новину «"Соціалістична партія — це політичний цвинтар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути