четвер, 19 листопада 2020 07:50

"Слуга народу" втрачає підтримку

11 листопада Київський міжнародний інститут соціології оприлюднив рейтинг політичних партій. "Опозиційну платформу — За життя" підтримують 22,1% українців, "Європейську солідарність" — 19,3%, "Слугу народу" — 18,7%, "Батьківщину" — 9,3%, "Силу і честь" — 6,6% та Радикальну партію — 5,4%.

12 листопада результати свого опитування оприлюднила соціологічна група "Рейтинг". Лідером є партія "Слуга народу", яку готові підтримати 22,7% тих, хто має намір голосувати й визначився з вибором. За "Опозиційну платформу — За життя" — 17,1%, партію "Європейська солідарність" — 15,4%, "Батьківщину" — 8,0%, "За майбутнє" — 4,5%, партію "Сила і честь" — 4,3%, Радикальну партію Ляшка — 4,3%, — пишуть у звіті.

На позачергових парламентських виборах торік перемогла партія "Слуга народу". Набрали 43,16% голосів.

— Різні соціологічні опитування показують одну й ту ж динаміку рейтингів. Це означає, що більшість українців визначилася у своєму виборі, — каже політолог 42-річний Віктор Таран.

— Упав рейтинг "Слуги народу". Виборці розчарувалися діяльністю Володимира Зеленського та його партії. Вони не вирішують питань безпеки й миру на Донбасі, соціально-економічні проблеми. Зараз у країні критична ситуація і люди шукають захисту. Тому їхній електорат "перетікає" до інших партій.

Позачергові парламентські вибори вигідні всім партіям, окрім "слуг". Якщо відбудеться переформатування у Раді, буде такий розподіл сил: "Слуга народу" матиме 170–160 депутатів, "Європейська солідарність" — 130–140, "Опозиційна платформа — За життя" — 120–110, "Батьківщина" 50–60.

Проходять чотири партії. "Слуги" втрачають монобільшість, а ми потрапляємо в глибоку політичну кризу. Тому важливо, хто може ще зайти в парламент, що допоможе створити ефективну й сильну коаліцію. На наступних виборах може проявитися нова політична сила. Можливо, буде із середовища місцевого самоврядування, якщо мерські партії об'єднаються. З новими партіями є шанс для країни. Бо якщо ми законсервуємося в трикутнику лідируючих партій-суперників — застрянемо на місці.

На межі проходження до Верховної Ради партії перебувають "Свобода", "Голос" та "Українська стратегія Гройсмана". Щоб потрапити в парламент, їм потрібно показати суспільству національну програму виходу з кризи.

Зараз ви читаєте новину «"Слуга народу" втрачає підтримку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути