Ексклюзиви
вівторок, 21 серпня 2018 06:45

Путч прискорив проголошення незалежності України

— Що Радянський Союз не повернеться, багато хто зрозумів саме 21 серпня 1991 року. Після поразки путчу ГКЧП (від абревіатури російською мовою — Государственный комитет по чрезвычайному положению. — ГПУ). Він показав, що система вичерпала себе і їй кінець. Реальне життя відрізнялося від ідеології, яку продовжували нав'язувати. Люди були готові до змін, — каже філософ 52-річний Сергій Дацюк.

— Президент СРСР Михайло Горбачов знав, що проти нього планують заколот. Але не заважав йому — хотів, щоб усі побачили й переконалися у слабкості противників. Вони не мали переконань і сил для утримання старого порядку. Навпаки — прискорили руйнування Союзу.

Був ще збройний варіант. Але від нього насамперед постраждала б Росія. Могла початися громадянська війна, яка завершилася б розпадом не тільки Радянського Союзу, а й Російської Федерації.

Віце-президент СРСР Геннадій Янаєв, голова КГБ Володимир Крючков і міністр оборони Дмитро Язов 18 серпня 1991-го розпорядилися ізолювати президента Михайла Горбачова на його дачі у кримському селищі Форос. По телебаченню заявили про його відсторонення у "зв'язку зі станом здоров'я". Протягом дня транслювали тільки випуски новин і балет "Лебедине озеро".

Путчисти оголосили про введення надзвичайного стану в деяких районах СРСР. Заборонили мітинги і діяльність політичних організацій, підпорядкували собі засоби масової інформації. В Україні назвали незаконними Декларацію про державний суверенітет і діяльність Народного руху. Політики в Києві не підкорилися наказам із Москви. Проти ГКЧП вийшли багатотисячні мітинги. Під час прес-конференції у Москві в Геннадія Янаєва тремтіли руки.

— Путч прискорив проголошення незалежності України. Почалися зміни, які тривають досі, — продовжує Сергій Дацюк. — Моральна недолугість гекачепістів схилила на бік незалежності навіть частину комуністів. Деяким винятком був Донбас. Він мав найбільший зиск від радянської монополістичної економіки. Там зосереджувалася пролетарська еліта — найвисокооплачуваніші кадри. Жили забезпечено та прогнозовано. Тому вони хотіли продовження Радянського Союзу. Там і зараз воюють за його відновлення.

Протягом 22–29 серпня прихильники Горбачова і лідера Росії Бориса Єльцина арештували керівників ГКЧП. Міністр внутрішніх справ СРСР Борис Пуго застрелився після виклику на допит до прокуратури. Тоді ж вчинила самогубство його дружина. 10 його спільників стали учасниками кримінальних проваджень "за зраду Батьківщині", але 1994‑го амністовані. Більшість померли у 2000-х.

Дмитро Язов до 2016 року був консультантом начальника Військово-меморіального центру Збройних сил РФ. Йому зараз 93 роки — останній живий маршал Радянського Союзу. Заступник голови Ради оборони СРСР 86-річний Олег Бакланов очолює державне підприємство з будівництва військових літаків і міжконтинентальних балістичних ракет. Живий і колишній голова Верховної Ради СРСР Анатолій Лук'янов, 88 років.

Зараз ви читаєте новину «Путч прискорив проголошення незалежності України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути