Ексклюзиви
середа, 08 лютого 2012 05:45

"Президент розслабився"

7 лютого виповнилося два роки від проведення другого туру президентських виборів, на яких переміг Віктор Янукович. За нього тоді проголосували 12,5 млн виборців. Юлія Тимошенко отримала на 900 тис. менше.

— Ці вибори увійдуть в історію завдяки тому, що передача влади відбулася без конфлікту, — каже голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" 53-річний Володимир Фесенко. — Була легітимна, хоч і жорстка, конкуренція. Це одна з ключових ознак демократії.

Міжнародні організації визнали вибори чесними. Чия це була заслуга?

— Влада не була сконцентрована в одних руках, тому не могла результативно вплинути на виборчий процес. Частина цієї влади була в президента, друга — в прем'єра. В опозиції, яку тоді очолював Янукович, були вагомий вплив на парламент і багато місцевих рад. Він був популярний регіональний лідер. Ця розпорошеність так званого адміністративного ресурсу стала основною передумовою чесної конкуренції та взаємного контролю.

Гарантування чесних виборів ставив собі як заслугу президент Віктор Ющенко. Це справедливо?

— Він не втручався у виборчий процес, не оскаржував результатів виборів і спокійно передав владу. Але не треба перебільшувати його роль. Тоді всі розуміли: Ющенко йде. За рейтингами це було очевидно. Він програв іще до початку виборчої кампанії.

Чому Янукович, якому дали можливість перемогти чесно, далі повівся недемократично — підгріб під себе більшість депутатів, змінив Конституцію, ув'язнив опонентів?

— Політичний досвід Януковича сприяв формуванню у нього напівавторитарного мислення: якщо є шанс, треба владу брати. Цього хотіла і його партія. Те, що вони взяли владу швидко, стало їхньою політичної перемогою. Зараз вони розплачуються за перебільшену концентрацію влади. Авторитаризм, надмірна відповідальність створюють серйозні проблеми і Януковичу, і всій владній вертикалі.

Яка головна загроза демократичному проведенню наступних виборів?

— Президентська система правління завжди має певні спокуси авторитаризму. На виборах 1999 року такі спокуси були у Кучми. Але він зробив правильний вибір — не пішов на третій термін і віддав владу.

Як Януковичу повернути прихильність виборців, які за нього проголосували?

— Від нього чекали покращення життя. Натомість отримали ряд непопулярних рішень, зволікання із реформами. До того ж у влади виникли хибні цілі — справи Тимошенко, Луценка. Замість того щоб займатися серйозними проблемами, вона пожинає плоди цих судових процесів — напруження в суспільстві, відносинах із Заходом. Янукович зараз розслабився і переклав відповідальність на своє оточення — прем'єра, уряд, Адміністрацію президента. Йому треба повернутися до реального політичного життя і персонально контролювати виконання поставлених ним завдань.

Зараз ви читаєте новину «"Президент розслабився"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути