понеділок, 28 травня 2007 16:53

"Поки що домовленості дуже хиткі"

 

Керівник Центру досліджень політичних цінностей Олесь Доній, 36 років, вважає, що дострокові вибори не стануть крапкою в конфлікті.


Наскільки міцні домовленості між Януковичем, Ющенком та Морозом?

— У кожної зі сторін є власні інтереси. І вони не збігаються. Як тільки буде можливість їх відстоювати, саме це переважатиме. Це не означатиме, що вибори 30 вересня не відбудуться. Але також не означатиме, що результати виборів будуть визнані.

Чому?

— Ідея дострокових виборів виникла не як ідея досягнення справедливості, а як спосіб перерозподілу влади й отримання політичної переваги. Якщо внаслідок виборів та чи інша сторона цього не досягне, то може їх не визнати.

Хто може бути такою стороною?

— Той, хто програє. Він намагатиметься зробити так, щоб наступний парламент був недієздатним. У разі поразки помаранчевих сил у цьому буде зацікавлений Ющенко. У разі неотримання більшості коаліціантами — Янукович. За умов зниження політичної ваги в поновленні діяльності минулого парламенту може бути зацікавлений Мороз.

Чи може бути зірвано процес підготовки дострокових виборів?

— Теоретично — так. Найбільш зацікавлений у цьому Олександр Мороз. Він може скористатися будь-якою ситуацією, щоб спробувати змінити через Верховну Раду сутність домовленостей. Якщо побачить, що гарантій потрапити в наступний парламент немає, то може й саботувати процес.

Які шанси Соцпартії на дострокових виборах?

— Соцпартія може потрапити до наступного парламенту, у неї непогані шанси. Але вони залежать лише від прихильності Партії регіонів.

Чи в змозі Верховна Рада за два дні прийняти рішення, про які домовлено?

— Це можливо, але у звичний для цієї Верховної Ради неконституційний спосіб. Це — голосування чужими картками. Власне, коаліція може ухвалити ці рішення самостійно.

Чи можливі зміни в домовленостях?

— Безперечно. Щось буде забиратися, щось додаватися. Верховна Рада може прийняти процедурні норми, які в подальшому будуть впливати на ситуацію. Поки що домовленості дуже хиткі, і всі це розуміють.

Хто все ж таки переміг — опозиція чи коаліція?

— Якщо вибори відбудуться, переможець — народ. Адже обидві частини політичної еліти поставили Україну на межу збройного конфлікту. Припинення кризи — позитив для всієї нації. А щодо того, хто переможе на виборах у вересні, — така можливість є як в опозиції, так і в коаліції. Зараз стовідсоткової впевненості у перемозі не має жодна зі сторін. Водночас у кожної є бажання монополізувати владу. Отож вибори не призведуть до закінчення конфлікту. 30 вересня — це не крапка. У кращому випадку — кома.

Якою буде подальша доля Цушка й Піскуна?

— У силових структурах збережено статус-кво. Це означає, що до Цушка не будуть застосовувати жодних заходів. Він залишається на місці. З іншого боку, коаліція визнає виконувача обов"язків генпрокурора Шемчука замість Піскуна. Це випливає з ходу домовленостей.

Зараз ви читаєте новину «"Поки що домовленості дуже хиткі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути