Ексклюзиви
четвер, 21 січня 2021 07:26

Перед виборами півтори тисячі людей змінили прописку

17 січня відбулися повторні вибори міських голів у Борисполі й Броварах Київської області та Новгороді-Сіверському на Чернігівщині.

У Броварах перемагає чинний міський голова 43-річний Ігор Сапожко, за паралельним підрахунком голосів набрав 53,98%. У Борисполі кандидат від "Європейської солідарності" Володимир Борисенко, 33 роки, отримав 28,41%. У Новгороді-Сіверському попереду висуванка партії "Рідний дім", секретар міськради 49-річна Людмила Ткаченко.

У Броварах на вибори прийшли 43,02% осіб, Борисполі — 30,15%, у Новгороді-­Сіверському — 41,48%.

У Броварах поліція притягнула до адміністративної відповідальності 42 людей — вони розголошували результати свого голосування, шкодили бюлетені. Затримали групу киян, які змінили місце реєстрації. Порушили кримінальну справу через надання неправдивої інформації до органу ведення Державного реєстру виборців.

Наприкінці жовтня від коронавірусу померли новообрані міські голови Борисполя 60-річний Анатолій Федорчук і Новгорода-Сіверського Олег Бондаренко, 47 років. У Броварах через численні порушення суд визнав недійсними результати попереднього голосування. Тому Центральна виборча комісія призначила його повторно.

— У Броварах партії реєстрували багато спостерігачів. Півтори тисячі людей змінили реєстрацію, щоб голосувати в цьому місті. З 40 тисяч виборців, 25–30 відсотків — куплені, — каже політтехнолог 44-річний Олексій Голобуцький. — Явка була найвища (на місцевих виборах 25 жовтня ­2020-го участь взяли 36,88% осіб. — ГПУ). Під час карантину з'явився час. Економічна ситуація погіршилася, люди почуваються невпевнено. Це збільшило можливість підкупу.

Зміна виборчої адреси може вплинути на результат?

— Так. Це одна з технологій. У Броварах партії для подолання 5-відсоткового бар'єра треба, щоб за неї проголосували більш як дві тисячі виборців. Півтори тисячі змінили адресу. Навіть якщо вони не всі працюють на одну партію, це впливає.

Чому представники "Слуги народу" не перемогли?

— У "Слуги народу" з жовтня погіршилися рейтинги. Підтримка падатиме й далі, зокрема, через тарифи на газ.

У Київській області партія не є лідером. Крім того, у Броварах ні в кого не вийшло би виграти в чинного мера. На місцевих виборах українці керуються думкою: хай залишається, як є, аби не гірше.

Наступного тижня Верховна Рада може призначити вибори мера Харкова, після смерті торік у грудні Геннадія Кернеса. Відбудуться навесні чи їх призначать на осінь?

— Імовірніше — на осінь. Це вигідно місцевій владі й іншим гравцям.

Виконувача обов'язків міського голови Харкова Ігоря Терехова можуть обійти. Є Добкін, Фельдман (колишній "регіонал" Михайло Добкін був мером Харкова у 2006–2010 роках, нардеп від "Опозиційної платформи — За життя" Олександр Фельдман обирався на позачергових парламентських виборах 2019-го по округу в Харкові. — ГПУ).

Зараз ви читаєте новину «Перед виборами півтори тисячі людей змінили прописку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути