Ексклюзиви
вівторок, 18 березня 2008 16:59

Парламент призначив дострокові вибори в Києві

Сьогодні Верховна Рада своєю постановою призначила дострокові вибори Київської міськради та столичного голови. "За" проголосували 246 нардепів. Вибори мають відбутися 1 червня.

Зранку під стінами парламенту зібралося майже півтисячі людей. Вони стоять із прапорами БЮТу та Блоку Кличка. Скандують: "Геть мера!", "Ганьба!" та "Космоса у відставку!"

Тим часом у кінозалі парламенту проходить засідання фракції БЮТу. На нього приїздить прем"єрка 47-річна Юлія Тимошенко. Каже, що її фракція не братиме участі у засіданнях парламенту, доки депутати не проголосують за дострокові вибори в Києві.

— Сьогоднішнє голосування стане знаковим і буде іспитом на міцність коаліції, — каже Тимошенко. — Цим голосуванням буде продемонстровано, хто куплений Черновецьким.

У кулуарах депутатам роздають порядок денний. Серед запланованих питань — постанова про дострокові вибори мерів Києва, Харкова та шість президентських законопроектів.

Першим розглядають проект закону про Кабмін. Його представляє заступник голови Секретаріату президента Олександр Шлапак. Говорить, згідно із законопроектом глава держави може відхилити запропоновану коаліцією кандидатуру прем"єра. Також без його згоди не можна звільняти міністрів оборони та закордонних справ.

246 нардепів підтримують законопроект у першому читанні. Голова парламенту Арсеній Яценюк відмовляється ставити його для голосування у другому читанні. Каже, що депутати протягом тижня мають право вносити до нього поправки.

— Хоча цей законопроект суперечливий, але ж ми дали слово, що голосуватимемо за нього, — каже згодом у кулуарах "бютівець" Анатолій Семинога, 48 років.

Розповідає, що БЮТ поки що не визначився з єдиним кандидатом на посаду київського міського голови. Семиногу запитують, чи не збирається він балотуватися:

— Я чоловік скромний. Не говоритиму про себе. Тому поживемо — побачимо, — усміхається.

Через кілька хвилин після голосування за дострокові вибори "бютівець" Микола Томенко каже, що на них має бути єдиний кандидат від БЮТ і НУ-НС. Він очолює комісію з розслідування діяльності київської влади.

Сьогоднішнє голосування стане знаковим і буде іспитом на міцність коаліції

— Але якщо я стану єдиним кандидатом в мери, то не очолюватиму комісію, оскільки очевидний конфлікт інтересів, — говорить.

"Нашоукраїнець" Кирило Куликов каже, що кандидатами від його блоку можуть бути Віталій Кличко, Юрій Луценко чи Олександр Омельченко.

Ввечері 17 березня відбулося перше засідання президентської комісії, яка розслідує діяльність Леоніда Черновецького. Вона мала працювати до 29 березня. Однак депутати її висновків недочекалися.

Зараз ви читаєте новину «Парламент призначив дострокові вибори в Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути