Ексклюзиви
середа, 16 січня 2013 07:15

"Осталось еще назвать его желто-зеленым червяком"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Міліціонери ведуть до автозаку екс-голову Держкомфінпослуг Василя Волгу. У вівторок столичний Апеляційний суд відмовив Волзі в перегляді вироку
Міліціонери ведуть до автозаку екс-голову Держкомфінпослуг Василя Волгу. У вівторок столичний Апеляційний суд відмовив Волзі в перегляді вироку

Міліціонер із ротвейлером на повідці обходять автозак біля приміщення столичного Апеляційного суду. Поряд стоять іще четверо правоохоронців. У цьому автомобілі у вівторок уранці до суду привезли екс-голову Державного комітету фінансових послуг 44-річного Василя Волгу.

Торік у вересні його засудили на п'ять років тюрми. Визнали винним у спробі отримати хабара 4 млн грн. Волга все заперечує. Він сидить у Лук'янівському слідчому ізоляторі з липня 2011-го. Тепер розглядають апеляцію. Проходить друге засідання.

Підсудного заводять у клітку в приміщенні на другому поверсі. За чверть години до зали запускають учасників процесу і пресу. Відео- й фотозйомку заборонили ще під час першого засідання.

У залі близько 30 людей. Половина з них — журналісти. Сини екс-чиновника Василь та Ілля по черзі крізь грати цілують батька в щоку. Сідають на лаву в першому ряду.

— Можно мне чашечку кофе? — потирає руки Волга. Він у чорному гольфі, темно-сірих штанях.

Його дружина Владислава наливає із півлітрового термоса кави. Передає чоловікові.

— Я так замерз, — розказує. — Нас повыводили — 2 часа держали. Поэтому сюда опоздали.

Волга не допиває каву, віддає чашку дружині. Та робить останній ковток, закриває термос і ставить на лаву. Сідає поруч із донькою Оленою навпроти суддівського столу.

— Початок засідання затримується, — оголошує секретар суду.

Двоє суддів приходять із запізненням на 1 год. 10 хв. Присутні підводяться.

— Вибачте за запізнення, це не з нашої вини, — каже головуюча Маргарита Васильєва. — Суд переходить до стадії дебатів.

— У меня к вам просьба — принять нравственное и справедливое решение, — встає адвокат Волги 39-річний Євген Солодко. Його ледь чути. — Говорить о полноте судебного следствия не приходится, так как не были исследованы доказательства — деньги. Либо их нет, либо они не имели денежных знаков. Таким образом предмета взятки не существует. Тогда о каких доказательствах можно говорить? Это уголовное дело — фантазия следователя, который, видимо, исполняет чье-то поручение. А суд первой инстанции пошел на поводу у следователя. К ответственности привлекли невиновного человека. Осталось еще назвать Волгу желто-зеленым червяком.

Діти засудженого, донька Олена та син Василь, які також є його захисниками у справі, подають секретареві заяви. У них просять винести справедливе рішення і звільнити батька.

— Конструкция обвинения напоминает перевернутую пирамиду, — говорить Волга. — Все обвинения держатся на моем телефонном разговоре с Чернушенко (колишній помічник засудженого Олег Чернушенко. — "ГПУ"). Но у суда нет этого разговора. А Чернушенко отрицает получение от меня указания о требовании взятки. Мне непонятны выдвинутое обвинение и формулировка приговора. Решение суда для меня было серьезным землетрясением. Я заявляю о своей невиновности. У суда первой инстанции не было ни одного доказательства моей вины. Прошу это учесть и удовлетворить апелляцию.

Судді йдуть до нарадчої кімнати. Повертаються за годину. Попередній вирок — позбавлення волі на п'ять років, залишають у силі. Півтора року Волга відбув. Повний текст та обґрунтування рішення оголосять 22 січня.

Зараз ви читаєте новину «"Осталось еще назвать его желто-зеленым червяком"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути