вівторок, 15 липня 2008 19:05

Оновлена система "Рада" шкодитиме коаліції

Із вересня система "Рада" розпізнаватиме депутатів не за картками, а за відбитками пальців. Про це заявив голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, 34 роки. За його словами, почали коригувати відповідну комп"ютерну програму.

Народні депутати сприймають таке нововведення по-різному.

— Це дисциплінує депутатський корпус, — каже 43-річний Тарас Стецьків із фракції НУ-НС. — Але це серйозний удар по коаліції, яка нині й так налічує 225 осіб. Бо хвороба двох-трьох людей робить неможливим ухвалення будь-якого рішення. Тому для нас це ризикована перспектива.

60-річний комуніст Леонід Грач побоювань не має.

— Нам ні холодно, ні жарко, — говорить. — Наша фракція постійно ходить на засідання. Але в парламенті депутати-бізнесмени, які звикли прогулювати. Думаю, для них виникнуть проблеми. Що робити Ахметову чи Януковичу, яких ніколи немає в залі? Але я  сумніваюся, що Яценюку дадуть це зробити.

50-річний "бютівець" Сергій Сас припускає, що нова система голосування може зашкодити здоров"ю парламентаріїв.

— Депутат як біологічний об"єкт використовується як провідник електроенергії. Натискаючи на клавішу, він замикає електричний ланцюг, і це пускає в хід кнопку голосування, — пояснює. — Якщо замикання ланцюга не відбувається, кнопка не спрацює. Виходить, депутат повинен бути постійно діючим електродом.

Водночас Сергій Сас вважає, що нова система все одно не вирішить проблеми особистого голосування нардепа. Мовляв, сенсорна клавіша реагує на дотик пальця будь-якої людини. Окрім того, на голосування виділяють 10 с, а кнопку депутат має тримати 3. Отож може проголосувати за себе і ще за двох людей.

Торік у грудні під час голосування щодо призначення Юлії Тимошенко на посаду прем"єр-міністра не спрацювали картки трьох депутатів. Тоді нардепи від БЮТу виступили проти використання системи "Рада"під час важливих голосувань через її збої.

Зараз ви читаєте новину «Оновлена система "Рада" шкодитиме коаліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути