Ексклюзиви
четвер, 19 квітня 2007 17:47

Народні депутати від опозиції складають свої повноваження

  На мітингу на підтримку опозиції в Києві перший заступник міністра закордонних справ Володимир Огризко ставить автограф у паспорті 36-річного Дмитра Чеснокова. Він збирає у своєму документі підписи українських політиків
На мітингу на підтримку опозиції в Києві перший заступник міністра закордонних справ Володимир Огризко ставить автограф у паспорті 36-річного Дмитра Чеснокова. Він збирає у своєму документі підписи українських політиків

У четвер міжпартійний з"їзд блоку "Наша Україна" виключив зі свого складу Партію промисловців та підприємців Анатолія Кінаха. Також "нашоукраїнці" скасували свій виборчий список.

Після того як це рішення затвердить Центральна виборча комісія, народні депутати подадуть до Верховної Ради заяви про вихід з фракції. Це автоматично позбавить їх мандатів. А поповнити фракцію кандидатами зі списку буде вже неможливо.

Журналістів на з"їзд "Нашої України" не запрошують. Але кореспондентові "ГПУ" вдається потрапити на нього.

Перед дев"ятою ранку до будівлі "Київпроекту" в центрі Києва починають прибувати делегати. Реєструється 339 чоловік. Одним із перших приїздить колишній прем"єр-міністр  Юрій Єхануров, 58 років. Підходить до компанії однопартійців. Вітається. Ті говорять про складання нардепами мандатів.

— Список здвигається, Юрій Іванович, то я підходжу? — жартома звертається один з них до Єханурова.

Той здивовано дивиться, мовчки стоїть, потім іде до зали. Там стоять столи. На них тістечка, чай та кава. Поки триває політрада блоку, чимало хто встигає поснідати.

Засідання починається о 10.55, хоча початок був запланований на 9.00. Голова партії "Наша Україна" В"ячеслав Кириленко, 38 років, виходить на сцену, зачитує питання, які потрібно розглянути. Серед них — виключення Партії промисловців та підприємців зі складу блоку.

На з"їзд прийшов керівник секретаріату Партії промисловців та підприємців народний депутат Лев Гнатенко, 60 років. Разом з групою інших депутатів 23 березня він перейшов до владної коаліції, після призначення Анатолія Кінаха міністром економіки. Він просить слова.

— Уважаемые... — починає говорити.

— Українською! — перебивають його делегати.

Гнатенко продовжує говорити російською

Гнатенко продовжує говорити російською. Кириленко махає руками, аби не зважали.

— Партия промышлеников и предприниматилей не получала приглашение на межпартийней съезд "Нашей Украины". Мы обязаны и имеем право участвовать в решении этого сьезда. Это дает нам право говорить, что сьезд сегодня нелегитимный и ваши решения будут признаны не нормативными, — каже Гнатенко і сходить зі сцени.

Йому кричать: "Ганьба"!

Кириленко каже, що запрошення до ПППУ було відправлено:

— Те, що вони не подали делегатів на міжпартійний з"їзд, — це їхнє питання, до якого ми не маємо відношення.

— Приглашения не было! — викрикує із залу Гнатенко.

— Я прошу не перебивати, колєга! — підвищує голос Кириленко.

Гнатенко йде із зали, грюкнувши дверима.

Виключення Партії промисловців та підприємців зі складу блоку підтримують майже одностайно.

— Треба рахувати. Прошу лічильну комісію рахувати, бо це все піде в протокол на ЦВК, — каже Кириленко. — Спасибі, шановні колеги, справедливість восторжествувала!

Верховна Рада стала недієздатною

Також у четвер зранку відбувся міжпартійний з"їзд Блоку Юлії Тимошенко. На ньому вирішили скасувати реєстрацію тих кандидатів у народні депутати, які не потрапили до парламенту. Про це "ГПУ" повідомив Сергій Сас, 49 років. Народний депутат запевнив, що вже написав заяву про вихід із фракції.
Після обіду В"ячеслав Кириленко оголосив, що 150 членів фракцій "Нашої України" та БЮТ написали заяви про вихід з фракцій. Цього достатньо, щоб Верховна Рада стала недієздатною. Загалом у фракції БЮТ є 125 депутатів, у "Нашій Україні" — 77.

Зараз ви читаєте новину «Народні депутати від опозиції складають свої повноваження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути