Ексклюзиви
пʼятниця, 23 травня 2008 18:24

Найконкретніші обіцянки були в Черновецького

У неділю, 25 травня, в столиці відбудуться дострокові вибори міського голови та Київради. Майже півтора місяця столиця вислуховувала рясні обіцянки численних претендентів на посаду мера та на крісла депутатів.

Чинний міський голова 56-річний Леонід Черновецький робив ставку на обіцянки від імені Київської міської держадміністрації. У численних рекламах подавав конкретні проекти — школи, дитсадки, мости, станції метро, транспортні розв"язки — які міська влада планує спорудити, вказуючи конкретні терміни.

Обіцянки та гасла решти кандидатів були загальнішими. Ставку робили переважно на ефектне гасло.

У 36-річного Віталія Кличка спочатку було "Києву потрібен сильний мер". Але після появи контргасла його конкурента "бютівця" Олександра Турчинова "Києву потрібен розумний мер" екс-боксер замінив своє на "Києву потрібен мер Кличко". Обіцяв за 20 років зробити з української столиці Прагу, вкладати гроші у розвиток громадського транспорту та будівництво нових доріг.

Колишній мер Києва 69-річний Олександр Омельченко переконував, що за два роки виконає передвиборні обіцянки всіх кандидатів. А також очистить двори, парки, озера, добудує нові станції метро та дороги.

40-річного Миколу Катеринчука багато хто називав "технічним" кандидатом Леоніда Черновецького, завданням якого є забрати голоси виборців у Віталія Кличка. Хоча на рекламних плакатах Катеринчука можна було побачити з мітлою, що підмітає фото Черновецького. "За мера не буде соромно" — таким було головне його гасло. Обіцянки оригінальністю не вирізнялися: будівництво доступного житла, десятка ліній метро та нових доріг.

44-річний Олександр Турчинов обіцяв вивезти в Чорнобильську зону всі столичні гральні заклади. А найбільше уваги у передвиборній програмі він приділив соціальним гарантіям. За народження дитини киянкам обіцяв додатково до державних 25 тис. грн доплачувати ще 31 тис. Ветеранам війни — 500 грн щомісяця. За Турчинова на організованих БЮТом мітингах агітувала прем"єр-міністр Юлія Тимошенко.

37-річний "регіонал" Василь Горбаль обіцяв безкоштовне навчання киян в університетах. Ще — встановити кондиціонери у громадському транспорті, не перейменовувати вулиць, збільшити будівництво соціального житла.

Представник Блоку Литвина Віктор Пилипишин, 47 років, у виборчій кампанії зробив ставку на дітей. Зокрема обіцяв будувати дитячі майданчики.



В Україні практикують модель сильного мера


Переможцем на виборах міського голови Києва стане той, хто набере найбільше голосів виборців. Хоча після оголошення у столиці дострокових виборів міського голови пішли розмови про те, що їх треба проводити у два тури.

Щоправда, очевидними були виключно політичні міркування. Вибори в два тури зменшували б шанси на перемогу нинішнього мера Леоніда Черновецького.

Заступник директора Асоціації мерів міст України 56-річний Віктор Кравченко каже, що майже в усіх країнах світу прямі вибори мера зазвичай проводять в один тур. У два — рідко.

За словами Віктора Кравченка, у світі міських голів обирають за двома моделями.

— Перша — коли це робить міськрада, — каже директор асоціації. — Це — модель слабкого мера. Він зазвичай працює на громадських засадах, не отримує за роботу значної винагороди. Головує на сесіях, але не відіграє вагомої ролі у формуванні управлінської команди. Цим займається міськрада. Наприклад, так є в Іспанії, Канаді, Італії, Франції.

За іншою моделлю, продовжує Віктор Кравченко, мера обирає громада. У цьому разі міський голова має суттєві повноваження. Дає пропозиції щодо персонального складу виконавчих органів, може призупиняти рішення міськради. Таку модель сповідують, наприклад, у частині штатів США, Німеччини, Індії, Новій Зеландії, Угорщині, Румунії.

— В Україні — модель сильного мера, — каже. — Але після реформи виборчого законодавства чотири роки тому виникла певна суперечність. Бо пропорційна виборча система, яку тоді запровадили, адаптована до моделі слабкого мера. Депутатів обирають за партійними списками. А мера — громадою. Це призводить до протистояння міського голови з радою.


Ольга СМАЛЮХІВСЬКА

Зараз ви читаєте новину «Найконкретніші обіцянки були в Черновецького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути