четвер, 11 листопада 2010 12:16

"Найгірші правителі в історії України: Ленін, Сталін, Гітлер, Янукович"

Автор: фото: Володимир МУКАН
  Студенти столичних університетів проводять акцію на майдані Незалежності до Дня української писемності 9 листопада
Студенти столичних університетів проводять акцію на майдані Незалежності до Дня української писемності 9 листопада

Навпроти Адміністрації президента збираються понад півтисячі студентів університету Шевченка, Києво-Могилянської академії та Національного технічного університету. В День української писемності, 9 листопада, протестують проти законопроекту "Про мови", який передбачає надання російській статусу регіональної. Скандують: "Одна держава — одна мова!", "Геть закон про мови!", "В рідній країні — рідна мова!", "Українській мові — жити!"

Міліцейський загін не підпускає молодь до будівлі адміністрації, але бородатий чоловік уперто просувається зі своїм плакатом "Найгірші правителі в історії України: Ленін, Сталін, Гітлер, Янукович". Неподалік читає вірші нардеп-"нунсівець" Олесь Доній, 41 рік.

— Подивіться, щойно нам від президента передали вітального листа! — вигукує хтось із натовпу.

Чоловік вимахує перед людьми офіційним вітанням від Віктора Януковича з Днем української мови, однак підпису президента під ним немає, у тексті стоїть зайва кома. До мітингувальників долучаються кілька десятків людей із прапорами Блоку Юлії Тимошенко.

— Якщо підтримуєте нас, то стійте, але скрутіть свої прапори! Політика тут зайва, — кричать організатори заходу. Ті слухаються.

Протестувальники піднімають надувну кулю діаметром близько метра з написом "Закон про мови". Потім її проколюють — це символізує недопущення прийняття закону. Після цього в супроводі міліції рухаються до майдану Незалежності. Там починають роздавати свічки. Виставляють їх на землю.

— Ми хочемо викласти із 600 свічок напис "Відчуй смак української мови", — каже студентка четвертого курсу університету Шевченка Наталія, 21 рік. Вона запалює свічки й роздає людям. — Я вже вдруге на подібній акції. Не хочу, щоб у нас забрали останнє, що лишилося — мову.

На майдані лунають пісні "Другої ріки" та "Океану Ельзи". Виступають жонглери вогняними кулями.

— Шкода, що мало людей прийшло. Однак повинні докладати максимальних зусиль, аби відстояти рідну мову, — каже викладачка університету Шевченка Олеся Сидоренко.

— Якщо маленька часточка залежить від нас, то її треба обов'язково внести, — додає її колега Оксана Мацько.

Зараз ви читаєте новину «"Найгірші правителі в історії України: Ленін, Сталін, Гітлер, Янукович"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути