вівторок, 24 квітня 2018 00:35

На плечах українців лежить борг у 65 мільярдів доларів

— Найбільша економічна проблема України — це тиск зовнішніх боргів, — каже прем'єр-міністр Володимир Гройсман, 41 рік. — Більша частина була нагромаджена до 2014‑го. З 2007 року по 2010-й уряд взяв у борг 26 мільярдів доларів. За наступні чотири роки — ще понад 20 мільярдів. Сумарний борг сьогодні — 65 мільярдів доларів, які лежать на плечах українців.

Цьогоріч Україна витратить 130 млрд грн на обслуговування зовнішнього боргу, не враховуючи погашення.

— Не можу сказати, що це — найголовніша проблема економіки, — говорить 36-річний Сергій Фурса, інвестиційний банкір і фінансист. — Буде важкий тиск на країну стосовно цих виплат у 2019–2020 роках. Говорити про можливість дефолту (нездатність проводити своєчасні виплати за борговими зобов'язаннями. — ГПУ) зарано, але і відкидати це не варто. Маємо виконувати програму Міжнародного валютного фонду, щоб отримати кредити саме для відшкодування зовнішніх позик. Самостійно виплатити ці гроші можемо, але не впевнений, що країна готова витримати тривалий курс лікувального голодування.

На цей рік прогноз зростання економіки закладений у 3 чи 3,5 відсотка. Це — непогано. Але могло бути краще, якби в Україну зайшли іноземні інвестиції. Доки не проведемо реформи, під які нам і дають кредити із МВФ, приречені на повільне зростання.

Найбільша проблема — відсутність верховенства права. Продажні силовики й суди не дають гарантій прав приватної власності. Інвестори не будуть ризикувати витрачати гроші й час, щоб потім ці активи забрали.

— Якщо виконати умови МВФ і отримати транш, а разом з ним і фінансування від Світового банку, Євросоюзу й, можливо, США, то можна спокійно пройти пікові платежі за зовнішнім держборгом у 2018–2019-х. І не спровокувати економічну нестабільність у рік виборів, — каже економіст 38-річна Олена Білан виданню "Вокс Юкрейн". — Інший шлях — не виконувати умови з політичних міркувань і не отримувати гроші. Тоді позики на відкритому ринку будуть дорогі для України. Навряд чи зможемо залучити достатні суми, щоб вистачило на погашення виплат 2019 року. Перед виборами влада опиниться біля розбитого корита без ресурсів для виплат за зовнішніми боргами. Це вплине на результати голосування.

Зараз ви читаєте новину «На плечах українців лежить борг у 65 мільярдів доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути