Ексклюзиви
пʼятниця, 17 листопада 2017 00:15

Може бути великий політичний скандал

- Система електронного декларування сьогодні повністю скомпрометована. Її використовують для покривання прихильних до влади і розправи - над неугодними. Мене з двома колегами у вересні викликали до Адміністрації президента. Так званий куратор пропонував, щоб усі перевірки, проекти рішень спочатку розглядали вони, - каже Ганна Соломатіна, колишній директор департаменту фінансового контролю та моніторингу способу життя Національного агентства з питань запобігання корупції 14 листопада на брифінгу.

Звинувачує голову НАЗК Наталію Корчак, 49 років у фальсифікаціях перевірок електронних декларацій. Нібито вона казала не виявляти порушень щодо окремих народних депутатів. Соломатіна написала заяву в Національне антикорупційне бюро. Там почали розслідування.

- Я готова в суді відстоювати свою честь, гідність як громадянина та ділову репутацію агентства, - заявила того ж дня Наталія Корчак.

Нацагентство з питань запобігання корупції працює з серпня 2016-го. Воно контролює електронні декларації чиновників і моніторить спосіб їхнього життя.

- Адміністрація президента курирує всі силові структури. Вона завжди впливала на них і хоче робити це й далі, - каже політолог 61-річний Олександр Кочетков.

- Усі антикорупційні органи влада створювала таким чином, щоб мати на них вплив. Конкурс на директора Національного антикорупційного бюро проходив під патронатом Адміністрації президента. Артема Ситника призначав Порошенко. Президент і його адміністрація впливають на бюро через антикорупційну прокуратуру. Адже її керівник є заступником генерального прокурора. Натомість НАЗК створювали під егідою Кабінету міністрів і Верховної Ради. Структури мають шукати недоліки в роботі одне одного, в тому числі - виконувати політичні замовлення. А не боротися з корупцією.

- Якщо вплив Адміністрації президента доведуть, то буде великий політичний скандал, а самі органи перезапустять. Це стане новим поштовхом до їхньої роботи, - говорить політолог 29-річний Микола Давидюк.

- З другого боку, є враження, що антикорупційна система почала працювати. Хоча досі немає яскравих посадок, яких чекає суспільство. Потрібен жорсткий удар по найбільших корупціонерах - олігархах і топ-чиновниках.

Зараз ви читаєте новину «Може бути великий політичний скандал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути