Ексклюзиви
вівторок, 14 грудня 2010 07:15

"Міністрів поділили на багатих та бідних"

Президент Віктор Янукович оголосив про початок адміністративної реформи. Своїм указом він залишив 16 міністерств із 20. Функції ліквідованих і тих, що зосталися, перерозподілив між іншими урядовцями. Крім того, реорганізації, перепідпорядкуванню або ліквідації зазнають деякі інші органи влади.

Із 112 органів центральної виконавчої влади створили 63 — це 16 міністерств, 28 служб, 12 агентств і сім інспекцій. Надалі працюватимуть центральні органи виконавчої влади шести типів: міністерство, служба, інспекція, агентство, незалежні регулятори й органи зі спеціальним статусом. Під час реформи мають намір скоротити кількість державних службовців щонайменше на 30%.

— Це звичайна бюрократична реорганізація, а не адміністративна реформа, — вважає політолог Віктор Небоженко, 57 років, керівник соціологічної служби "Український барометр". — У двох-трьох суперміністерствах концентруються влада і величезна власність із колосальним корупційним потенціалом. Це — володіння ресурсами, розподілення бюджету і підготовка до футбольного чемпіонату 2012 року. З іншого боку, формуються другосортні міністерства, де чиновники житимуть за принципом "що вкрав, те й твоє". Кабмінівців ділять на дві категорії — багатих і бідних. Прем'єр стає суто технічною персоною. Повноцінним главою уряду буде президент.

Поки що відбувається лише пряма централізація всіх структур під президента без представлення плану подальших дій, наголошує експерт Асоціації міст України 50-річний Юрій Ганущак.

— Механістичне зменшення кількості міністерств пройшло не найвдаліше, адже в одних руках лишили управління й контрольні функції. Так ми не позбудемося корупції й неефективності управління, — каже Ганущак. — Ефективного реформування можна досягти, децентралізуючи владу, розвиваючи місцеве самоврядування. На рівні районів неспроможні вирішувати доручення з центру, бо в них немає важелів впливу. Районний рівень треба укріпити.

Зараз ви читаєте новину «"Міністрів поділили на багатих та бідних"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути