Ексклюзиви
середа, 27 грудня 2017 07:15

Міністр Данилюк вимагає відставку генпрокурора

— Я вимагаю відставки генерального прокурора Юрія Луценка. Державний Приватбанк ініціював порушення п'яти кримінальних проваджень щодо колишніх власників. Їх розслідує Генеральна прокуратура. Розслідування затягують. Жодну справу не передали до суду, — говорить міністр фінансів 42-річний Олександр Данилюк 21 грудня.

— У контексті цього зустріч Юрія Луценка в Амстердамі з Ігорем Коломойським (олігарх, колишній власник Приватбанку. З Луценком бачився 24 листопада. Обидва заявили, що зустріч була випадкова. — ГПУ) викликає ще більше запитань, — продовжує Данилюк. — Генеральний прокурор дискредитував себе атаками на нові антикорупційні органи та неспроможний довести до суду важливі для країни справи.

Влітку цьогоріч Державна фіскальна служба звинуватила міністра у несплаті податків на майже 700 тис. грн. Тоді генпрокурор звертався до уряду з вимогою звільнити Данилюка.

— Розглядаю його заяву як бажання уникнути кримінальної відповідальності. Податки Данилюку потрібно або заплатити, або сісти, — каже Юрій Луценко, 53 роки.

— Біля Порошенка перебувають генеральний прокурор, голова Служби безпеки України та військове командування, — каже політолог 62-річний Олександр Кочетков. — Інші — невдоволені президентом. Починають шукати своє політичне майбутнє.

Пов'язувати його з Порошенком не хочуть, бо той має безліч проблем. Та й з боку президента навряд чи їм пропонують щось. Порошенко звик діяти так: не подобається — значить, у тебе будуть проблеми. Він не хоче шукати компроміси.

Претензії щодо майна Данилюка можуть бути. Це саме можна пред'явити до всіх можновладців, починаючи з генпрокурора. Вибірковість підходу натякає на те, що це винятково інструмент впливу на посадовців. Жодного відношення до справедливості вона не має. Відчуваючи таке "хазяйське" ставлення, Данилюк намагається перейти в політичний контрнаступ. Вимагає відставки генпрокурора. Цього ж хочуть і протестувальники в центрі Києва. Таким чином міністр стає на бік мітингувальників.

Зрештою, Порошенко залишиться сам на сам із незадоволеними. Таке вже відбулося з Януковичем. А зараз, скоріш за все, втратимо міністра. Або через парламент звільнять, або сам напише заяву про відставку. ­Можуть і кримінальну справу розкрутити. Хоча там складу злочину практично немає.

Зараз ви читаєте новину «Міністр Данилюк вимагає відставку генпрокурора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути