четвер, 02 липня 2020 00:55

Міністерством освіти керуватиме Сергій Шкарлет

Автор: ZAXID.NET
 

25 червня уряд призначив 47-річного Сергія Шкарлета виконувачем обов'язків міністра освіти і науки. Напередодні прем'єр Денис Шмигаль, 44 роки, подав його кандидатуру до парламенту. Профільний комітет розкритикував її, у фракції "Слуга народу" забракло голосів для призначення.

— Сергія Шкарлета під час зустрічі з президентом висунули ректори як одного з кандидатів, — каже Денис Шмигаль виданню Бі-Бі-Сі. — Ми мали з ним і формальну співбесіду, і розмову щодо загальної філософії та стратегії розвитку освіти та науки. Парламент, який призначає міністрів, уже збирається йти на канікули. За три місяці людина зможе ознайомитися із ситуацією і проявити професіоналізм на посаді.

Сергій Шкарлет із 2010-го керує Чернігівським національним технологічним університетом. Доктор економічних наук, професор. На місцевих виборах 2010 року обрався до Чернігівської облради від Партії регіонів. Мав добрі стосунки з тодішнім міністром освіти Дмитром Табачником.

Шкарлету закидають плагіат наукових робіт. У його дослідженнях знайшли час­тини тексту, ідентичні з ранішими роботами науковців. Він заперечує.

Ректорська платня становила 509 тис. грн на рік. Разом із дружиною мають 70 тис. грн і $63 тис. готівки. Сім'я задекларувала квартиру в Чернігові й автомобілі "Тойота Ленд Крузер-200", "Форд Куга" і "Мітцубісі Паджеро".

— Шкарлета не можна було призначати, — говорить народна депутатка від "Голосу" 35-річна Інна Совсун. — Є обґрунтовані підстави вважати, що в його наукових роботах є плагіат. А на засіданні профільного комітету він не зміг представити чіткого бачення, куди має рухатися система освіти й науки. Абстрактні фрази "всі діти мають бути щасливими у школі" — не можна вважати програмою дій.

У період карантину Міносвіти намагалося мінімізувати загрози для якості на­вчання. Його очолювала фахова людина Любомира Мандзій (тимчасова виконувачка обов'язків міністра освіти і науки з 25 березня по 25 червня 2020 року. — ГПУ). Але вона не мала всієї повноти повноважень і перебувала під політичним тиском через розмови про призначення іншої особи.

У країні є незаплямовані та професійні люди. Такі кандидати обговорювалися на посаду міністра. Наприклад, директор Київського ліцею бізнесу Людмила Паращенко. Але вона не підійшла президентові Зеленському.

Розпочинається вступна кампанія. Виконувачу обов'язків міністра буде непросто забезпечити справедливий вступ для абітурієнтів. Бо одразу після його призначення у відставку подав профільний заступник (Єгор Стадний написав заяву 25 червня. — ГПУ). Тепер міністр муситиме призначити людину, яка має з коліс увійти в курс справ.

Зараз ви читаєте новину «Міністерством освіти керуватиме Сергій Шкарлет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути